Hlavní navigace

HP se nedaří zlepšit finanční toky, plánuje další propouštění

26. 2. 2015

Sdílet

 Autor: HP
Společnost Hewlett-Packard po dalším čtvrtletí, v němž zaznamenala propad příjmů a zisku, snížila svůj finanční výhled pro tento rok.

Šéfka firmy Meg Whitmanová se snaží, aby HP bylo „v kondici“ před tím, než se později v tomto roce rozdělí do dvou firem, z nichž jedna bude vyrábět osobní počítače a tiskárny a druhá se zaměří na firemní produkty.

Posilující dolar však americkým společnostem, které vyvážejí své produkty do světa, příliš neprospívá a HP není výjimkou. Kvůli silnějšímu dolaru je americké zboží pro zákazníky v zámoří dražší.

„Stejně jako mnoho jiných amerických společností, i HP musí v současné době čelit silné měně, což má značný dopad na finanční výhled naší společnosti,“ uvedla včera v prohlášení Whitmanová s tím, že pro Hewlett-Packard je silný dolar obzvláště bolestivý z toho důvodu, že dvě třetiny tržeb firmy pramení ze zemí mimo USA.

Jak dodala Whitmanová, silný dolar však není jediným negativným faktorem. Do mezinárodního obchodu dále zasahuje slabý japonský jen, což poškozuje jinak ziskovou divizi HP vyrábějící tiskárny. Díky slabému jenu mohou totiž konkurenti HP z Japonska snížit své ceny v cizině a stále dosáhnout zisku, jakmile tržby z cizí měny promění zpět na svou domácí měnu.

Hodnota akcií HP po oznámení Whitmanové poklesla o 7 % na 35,79 dolarů za akcii. „I když jsme byli schopni zvládnout dopad silné měny v uplynulém čtvrtletí a dosáhnout příjmů, které jsme předpovídali, myslíme si, že silný dolar bude ve fiskálním roce 2015 hrát o poznání větší roli, než jsme očekávali ještě v listopadu,“ řekla Whitmanová s tím, že HP se bude snažit bojovat se silným dolarem snižováním cen. Jít s cenou svých produktů krátkodobě pod hranici rentability Whitmanová odmítla. „Zadlužovat se do budoucnosti kvůli zvednutí výkonnosti v krátkém období nebudeme“ dodala Whitmanová.

příloha_ovladnete_sva_data

HP minulý rok oznámilo, že se rozdělí na konci tohoto fiskálního roku, který končí 31. října 2015, do dvou firem. To bude Hewlett-Packard stát spoustu peněz, které bude muset investovat za služby poradenských a právních firem.

Očekává se, že náklady restrukturalizace se v tomto fiskálním roce vyšplhají na 1,3 miliardy dolarů a v příštím roce to bude dalších 500 milionů dolarů. „To je spousta peněz,“ přiznala finanční ředitelka HP Cathie Lesjaková, avšak ihned dodala, že jde o méně než 2 % ročních provozních nákladů HP.

HP se snaží dělat všechno, co je možné, aby snížil své náklady. Firma již dříve oznámila, že sníží počet svých zaměstnanců do konce tohoto roku o 55 000 a představitelé HP tento týden naznačili, že po rozdělení firem do dvou nástupnických korporací přijde ještě další propouštění.

Jak uvedla Lesjaková, HP dokonce zvažuje, že bude u některých produktů namísto letecké dopravy využívat dopravu lodní, což by mělo vést k dalším úsporám.

Byl pro vás článek přínosný?