Hlavní navigace

HPE kupuje firmu Cray, dodavatele high performance computingu

20. 5. 2019

Sdílet

 Autor: Fotolia @ StockPhotoPro
Spojení technologických gigantů má vyústit v nabídku high performance computingu jako služby.

Společnost HPE kupuje výrobce superpočítačů, firmu Cray, za 1,3 miliardy dolarů. Kontrakt má zajistit jejich klientele špičkové výpočetní výkony jako službu za účelem podpory analytických procesů nezbytných pro vývoj umělé inteligence a strojového učení, ale také produktů zaměřených na ukládání dat, výpočty a software.

A nejen, že akvizice Craye rozšíří dosavadní nabídku HPE, s firmou přichází i klientela z vládního a akademického prostředí, která představuje potenciální kupce služeb a produktů ze stávajícího portfolia HPE. Společnosti věří, že dohodu se jim podaří finalizovat příští rok v dubnu.

HPC-as-a-service neboli high-performance computing-as-a-service bude nabízena skrz HPE GreenLake, napůl veřejnou hybridně cloudovou službu, přičemž jako taková dokáže vyhovět potřebám, které jsou sice pravidelné, ale samy o sobě až příliš drahé.

Jak uvádí Tim Zimmerman, analytik společnosti Gartner, firmy by HPC-as-a-service mohly využívat například ke tvorbě digitálních kopií rozsáhlých firemních sítí a testovat v nich nové kódy ještě před tím, než je integrují v „ostrém“ provozu.

Sama HPE tvrdí, že akvizice Craye jí zajistí technologie potřebné ke zpracování obřích objemů dat využívaných při vývoji umělé inteligence a strojového učení, které nachází uplatnění v inženýrství, ve finančnictví, ale třeba i ve zdravotnictví. „Superpočítače Craye jsou schopné zpracovávat enormní množství dat a vytvářet na jejich základě nejrůznější modely a simulace,“ uvádí HPE.

příloha_ovladnete_sva_data

Vývojáři Craye navíc v současnosti pracují na superpočítači, který má být v roce 2021, v roce svého dokončení, tím nejrychlejším na světě, dosahujícím rychlosti 1,5 exaflop (aktuální nejrychlejší superpočítač zvládá 143,5 petaflop).

Aktuální kontrakt je dle všeho součástí plánu proinvestovat v nadcházejících čtyřech letech čtyři miliardy dolarů, který před pár dny oznámil šéf HPE Antonio Neri. Cílem firmy je dle něj inovovat vývoj v oblastech konektivity, bezpečnosti, cloudu a analytice.

Byl pro vás článek přínosný?