Hlavní navigace

IBM v minulém roce propustilo 12 % zaměstnanců

13. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © chrisdorney
IBM v rámci rozsáhlé restrukturalizace v minulém roce propustilo 12 % svých zaměstnanců, další desítky tisíc však společnost obratem nabrala.

Z výroční zprávy IBM za uplynulý rok vyplývá, že americký gigant měl na konci roku 379 592 pracovníků, což je o 51 600 méně, než v roce 2013. IBM v minulém roce prodalo za 2,1 miliardy dolarů svou divizi zabývající se vývojem serverů na platformě x86 Lenovu a divizi vyrábějící mikroelektroniku GlobalFoundries za 1,5 miliardy dolarů.

I když IBM v minulém roce snižovalo náklady, podle své výroční zprávy také nabralo 45 000 nových lidí „a v současné době má 15 000 volných pozich po celém světě v růstových oblastech jako cloud, analýza dat, bezpečnost, sociální sítě a mobilní technologie,“ uvedl mluvčí firmy Clint Roswell s tím, že propouštění a následné nabírání do jiných divizí je výsledkem reorganizace, v rámci které se IBM chce zaměřovat na odvětví, která mají potenciál k růstu.

V roce 2005 IBM prodalo svou divizi, která vyrábí osobní počítače Lenovu a divizi zabývající se výrobou pevných disků Hitachi. A podobně postupují i další velcí hráči.

příloha_ovladnete_sva_data

Například Hewlett-Packard v minulém roce oznámil, že oddělí tu část firmy, která vyrábí počítače a tiskárny, od zbytku, jenž se zaměřuje na firemní zákazníky. Rozdělení firmy na dvě samostatné jednotky oznámil také Symantec.

„IBM stejně jako ostatní hráči na trhu restruktualizuje a vsází na byznys, který mu podle jeho názoru přinese vyšší marže,“ uvedl analytik Charles King z Punt-IT s tím, že mezi tyto oblasti patří analýza dat, cloud a bezpečnost. 

Byl pro vás článek přínosný?