Hlavní navigace

Intel obhajuje Apple: boj s Qualcommem pokračuje

25. 7. 2017

Sdílet

 Autor: Qualcomm
„Intel je jediný zbývající soupeř Qualcommu v tržním odvětví prémiových procesorových modemů pásma LTE,“ začíná právní dokument zaslaný Mezinárodní obchodní komisi (ITC) Spojených států.

Text dále popisuje snahu Qualcommu, který se pokouší nahradit prvky mobilních zařízení Applu, včetně modemu Intelu, za jiné, které dle firmy neporušují její patenty a které využívají právě modem Qualcommu. Intel ve stížnosti otevřeně píše, že „Qualcomm vyšetřování Applu nezačal za účelem zastavení údajného porušení jeho patentových práv; nýbrž jde o jasně viditelný pokus o vyřazení férové obchodní soutěže a jediného zbývajícího konkurenta Qualcommu“. I na poměry Intelu jde o poměrně jasné a obviňující vyjádření.

„Toto pokroucené zneužití řízení ITC je jen poslední z dlouhé řady monopolních strategií, které Qualcomm využívá k potlačení soupeřů a potenciálních konkurentů,“ obouvá se dále Intel do firmy.

Nutno říci, že ačkoli mezi firmami momentálně panuje výrazná vzájemná nelibost a tvrdý boj – kromě modemů a dalších sektorů totiž Qualcomm vstupuje do oblasti počítačových procesorů, což je výsostné území Intelu – není Intel první, který si na patentové praktiky Qualcommu stěžuje. V roce 2009 např. z neférových praktik obvinila a potrestovala firmu Jižní Korea, v roce 2015 zase Čína, od ledna 2017 pak Qualcomm vede vleklou řadu právních soubojů ohledně patentů a čipů s Applem, ze kterých vyplývá i stížnost na ITC. A to není zdaleka kompletní výčet všech stížností a bojů proti údajným neférovým praktikám Qualcommu.

Stížnosti Intelu tak mohou mít svůj právní základ založený na realitě. Pokud tomu tak je a ITC uzná Qualcomm vinen, mohlo by to firmu již výrazně poškodit; vysoké množství prohraných soudních sporů již tak poskvrňuje v očích odborníků pověst firmy a v případě, že by Qualcomm nevyhrál ještě řadu svých sporů s Applem, pozice této bohaté firmy by se výrazně zhoršila na všech trzích.

příloha_ovladnete_sva_data

Bude zajímavé sledovat pokračování žalob mezi touto mocnou trojicí firem, ve které se shodou okolností Intel a Apple ocitli na jedné vlně, přestože Qualcomm chce být výhradním dodavatelem pro Apple. Jisté je jedno – stížnost na ITC rozhodně není posledním vyjádřením současné vzájemné nelibosti mezi Intelem a Qualcommem.

Pro zákazníka je však tento konkurenční boj poměrně zajímavý – pokud dostatečně otřese trhem, může ve finále znamenat proměnu nepříliš dynamického prostředí LTE modemů i procesorů.

Byl pro vás článek přínosný?