Hlavní navigace

Intel překvapivě končí s 5G pro mobily

18. 4. 2019

Sdílet

 Autor: Intel
Apple urovnal své spory s Qualcommem a bude s ním úzce spolupracovat na 5G modemech pro chytré telefony. Intel se i kvůli tomu z tohoto trhu stahuje. Jeho další podpora 5G technologií na infrastrukturní bázi ale dotčená nebude.

Poté, co Apple uzavřel svou při se společností Qualcomm, potvrdil Intel svůj záměr stáhnout se z trhu 5G modemů pro chytré telefony.

„Příležitosti, které skýtá 5G, jsou pro nás velice zajímavé, stejně jako celá ,cloudifikace‘ sítě, nicméně pokud jde o modemy pro chytré telefony, ukázalo se, že pro nás neexistuje cesta vedoucí k rentabilitě,“ uvedl šéf Intelu Bob Swan.

„5G technologie pro Intel nadále zůstává strategickou prioritou a náš tým vyvinul cenné portfolio bezdrátových produktů a intelektuálního vlastnictví. V současnosti proto vyhodnocujeme naše možnosti, abychom mohli ocenit hodnoty, které jsme vytvořili, včetně příležitostí na celé škále datacentrických platforem a zařízení 5G světa.“

Zákazníkům Intel slibuje, že je odhodlaný dostát svým závazkům týkající se produktové série 4G modemů, ty 5G pro chytré mobilní telefony však na trh uvádět nehodlá. Zaměří se s nimi pouze na počítače, internet věcí a jiná zařízení.

Aktuální rozhodnutí Intelu následuje smír Applu a Qualcommu v záležitosti týkající se cen čipů a licenčních poplatků, které si Qualcomm účtuje. Dle Applu Qualcomm zneužíval svého monopolního postavení a své produkty předražoval.

příloha_ovladnete_sva_data

A ačkoliv podrobnosti smíru nebyly zveřejněny, vše nasvědčuje tomu, že Apple Qualcommu ustoupil a zaplatil mu blíže nespecifikovanou jednorázovou sumu a uzavřel šestiletou licenční smlouvu na dodávku celé řady procesorů.

V souvislosti s výše uvedeným rozhodnutím Intelu se zdá, že spolupráce Intelu s Applem končí a na společnou cestu k 5G budoucnosti se Apple vydá právě s Qualcommem.

Byl pro vás článek přínosný?