Hlavní navigace

IT pro holky, holky pro IT

25. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Czechitas
Holky z CzechITas jsem poznal před rokem. Malý workshop, 95% kluků v publiku. Chichotání, když mluvila o mobilních technologiích holka z CzechITas. Násilné tlačení žen do byznysu, kvóty, militantní feminismus mi přišlo vždy spíš směšné. Ale v IT jsou předsudky. A holky z CzechITas dělají dobrou věc. Potkal jsem se s Monikou Malátkovou, spoluzakladatelkou CzechITas, a udělal s ní rozhovor.

 

Potřebují ženy podporu ve vzdělávání v IT? Současné možnosti jsou přece pro kluky i holky…

Možnosti jsou pro všechny, to je pravda. My na ty možnosti holky právě upozorňujeme, protože spousta z nich má logické myšlení, jde jim matematika, ale IT je kvůli stereotypům a předsudkům vůbec nenapadne. Snažíme se jim otevřít cestu do technických oborů. Ukázat jim, jak je to kreativní obor a co všechno můžou dokázat. Ze zpětné vazby z našich workshopů víme, že se holky cítí v převážně ženském kolektivu lépe, bezpečněji a nebojí se ptát.

Snažíme se podávat pomocnou ruku jak mladším holkám, studujícím dívkám, tak i ženám, které se už v IT oblasti pohybují. Například maminkám na mateřské dovolené. Protože právě oblast IT je dost flexibilní, je zde možnost práce z domu nebo na částečný úvazek a k tomu všemu je dobře finančně ohodnocená. Kurzy procházejí i třeba maminky, které se vrací po několikaletých mateřských dovolených do pracovního procesu.

 

Vidíte nějaké diskriminace vůči ženám v IT v ČR?

Obecně ne. Ze začátku trvá vybudovat si ve spíše mužském oboru respekt, ale když dívka ukáže, že tomu rozumí a zajímá se o danou technologii, tak vnímám IT komunitu jako naopak velmi otevřenou. Lidi sdílí znalosti a kluci holkám pomáhají, tak jak to funguje na našich kurzech.

 

Jaké aktivity v zahraničí vás inspirují?

Nás, Czechitas, hodně inspirovaly berlínské Geekettes. Fungují jako komunita a podpora holek, co už v IT jsou. Inspirovaly nás také Girls Who Code z USA, ty zase dělají přednášky a workshopy. My se snažíme o obojí. Ukázat co nejširší veřejnosti, že je IT fajn a tvořit komunitu lidí, kteří o to mají i nadále zájem.

 

Co se dá ještě dělat pro podporu diverzity v byznysu?

Existuje mnoho ženských spolků uvnitř firem i organizací zvenčí, které diverzitu podporují. I sama EU se plošně snaží zavádět kvóty. Podle mě je potřeba na tuhle problematiku nahlížet hlouběji a podporovat i sebemenší iniciativy, které jsou přirozenější a holkám blíž. V zahraničí firmy už do takových komunit investují a stejný trend nastupuje i u nás. Například Data Girls, na kterém pracujeme společně s Keboolou a GoodDatou nebo třeba Django Girls, kteří podporují konkrétní technologie. Mezi naše hlavní partnery patří čerstvě Konica Minolta a Impact Hub, kteří podporují naše série workshopu. Dále jsme získali CyberGrant od Microsoftu na Akademii programování, která je zaměřena na žáky základních a středních škol. Také jsou našimi partnery Eaton, Adastra, Active 24 a spoustu dalších firem jako je AT&T, Qest, Avast, Dixons Carphone, YSoft nebo RedHat .

 

Kdy budeme mít svět, kde se nebude rozlišovat jestli dělám byznys s nebo investuji do žen či mužů ....

Nic není černobílé. Už i díky tomu, že muž a žena jsou úplně odlišné dva archetypy. Je ale důležité přistupovat k lidem bez předsudků a posuzovat je podle schopností a ne podle pohlaví. Kdy bude svět ideální? To asi nikdy…

Doba se pořád vyvíjí a vždy je co zlepšovat. Světem hýbou technologie a za 15 let bude IT gramotnost základem skoro každé profese. Takových pozic bude tolik, že je nebude reálné zaplnit jen muži. My z Czechitas chceme ženy a dívky nadchnout a chceme jim ukázat, co všechno mohou s technologiemi dokázat. Jestli si pak zvolí IT obor i v profesním životě, to už je na jejich svobodné volbě.

 

Pojďme být trochu konkrétní, jaký je zájem o vaše kurzy?

Přihlásilo se na ně více než dva tisíce děvčat, máme cennou databázi. Absolventek máme přes sedm set a třetina se k nám vrací opakovaně. Workshopy byly doteď zcela zdarma, ale plánujeme rozjet členský systém, v jehož rámci bude například i online samoučícíse komunita pro všechny, i kluky, kteří mají k tématu IT co sdílet.

 

Kurzy jsou jenom v Praze, nebo i v jiných městech?

Do teď jsme působili ve třech městech, a to Praha, Brno a Liberec. Předminulý týden jsme uspořádaly první workshop v Hradci Králové, kde jsme navázaly dlouhodobou spolupráci se zdejší univerzitou. Chystáme se do Ostravy i k sousedům do Bratislavy. Cílem je, připravit osnovy workshopu tak, aby byly co nejlépe škálovatelné a naší myšlenku bychom mohly šířit do co nejvíce měst.

příloha_ovladnete_sva_data

 

Autor je podnikatelem a investorem v oblasti e-commerce a technologií

Byl pro vás článek přínosný?