Hlavní navigace

Kim Dotcom bude možná z Nového Zélandu deportován dříve, než se čekalo

17. 4. 2015

Sdílet

 Autor: © Mega
Kim Dotcom, nechvalně proslulý zakladatel portálu Megaupload, jehož provoz byl v roce 2012 ukončen kvůli zásahu americké vlády, by mohl být podle nových informací ze svého dočasného bydliště na Novém Zélandu deportován dříve, než se očekávalo.

Podle deníku New Zealand Herald zahájil tamní ministr pro přistěhovalectví vyšetřování, jehož cílem je zjistit, zda by Dotcom neměl být deportován kvůli tomu, že lhal při vyplňování žádosti o povolení k pobytu na Novém Zélandu.

Při vyplňování žádosti v roce 2010 Dotcom, který má německé občanství, totiž odpověděl negativně na otázku, zda byl někdy usvědčen z přestupku včetně „nebezpečného řízení“. Dotcom byl však v minulosti usvědčen z toho, že jel v USA v místě, kde byla nejvyšší povolená rychlost stanovena na 50 km/h celých 149 km/h. Ministerstvo pro přistěhovalectví spustilo šetření poté, co o dřívějším přestupku Dotcoma informoval právě deník New Zealand Herald.

Podrobnější informace k případu přinesl portál TorrentFreak, který se dostal k policejním záznamům týkajících se Dotcomova přestupku.

„Obviněný uvedl, že uviděl nápis 80 km/h,“ stojí v záznamu. „Dále uvedl, že po dobu 3-4 sekund i přesto sešlápl plyn a následně zabrzdil a snížil svou rychlost na rychlost povolenou zákonem. Jako důvod pro toto jednání obviněný uvedl to, že chtěl vyzkoušet zrychlení svého vozu.“

Dotcom se k věci doznal čtyři dny poté, co byl policií zastaven. Zaplatil pokutu ve výši 500 dolarů a byl mu na šest měsíců odebrán řidičský průkaz.

příloha_ovladnete_sva_data

Bývalý vlastník portálu Megaupload má k věci podat vyjádření do čtvrtého května. Pokud by byl Dotcom deportován, nebylo by to však do Spojených států, ale do Finska nebo Německa.

Není však jasné, zda by ho jedna z těchto zemí nevydala do USA. Podle portálu TorrentFreak se úřady na Novém Zélandu také zabývají dalšími dvěma problémy z Dotcomovy minulosti: usvědčením z hackingu v roce 1994 a soudním sporem týkajícím se insider tradingu z roku 2001.

Dotcom pro New Zealand Herald k celé věci uvedl, že zaškrtnutí políčka „ne“ u žádosti povolení k pobytu bylo jednoduše nedorozuměním.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku