Hlavní navigace

Máte nárok na odškodnění od Googlu?

11. 8. 2020

Sdílet

 Autor:
Google se dohodl o vyrovnání za únik uživatelských dat ze sítě Google+. Uživatelé si můžou nárokovat v přepočtu 270 korun.

Google+ už byl možná umrtven, rozhodně však není zapomenut. Alespoň ne soudy. Aktuálně vyšla najevo informace, že Google už v červnu souhlasil s finančním odškodněním uživatelů za „softwarové bugy“, které vedly k tomu, že koncem roku 2018 ze sociální sítě unikly osobní data více než padesáti milionů účtů.

Celkové vyrovnání je celkem nízké, jen 7,5 milionů dolarů, tedy v přepočtu necelých 170 milionů korun, ale jestliže jste někdy na Google+ měli účet, kdo ví, možná na pár drobných odškodného máte nárok.

Vychází na 12 dolarů (270 Kč) na uživatele, a to i tehdy, měl-li účtů víc. Nárokovat si je lze do 8. října, přičemž uživatel se vznesením tohoto nároku v dané kauze vzdává práva na další žalobu Googlu. V případě, že si uživatel částku nárokovat nechce, musí se z ujednání „odhlásit“.

příloha_ovladnete_sva_data

Zásadní je však splnění podmínky, že uživatel měl Google+ účet v období od 1. ledna 2015 do 2. dubna 2019 a vyplnil v něm soukromé informace o sobě alespoň v jedné z kategorií, která neměla být sdílena veřejně.

A také je třeba potvrdit, že tato informace byla viděna jiným uživatelem Google+ nebo zpřístupněna aplikaci třetí strany. Jak by se poslední podmínka dokazovala, si nejsme jistí, dle všeho stačí čestné prohlášení.

Byl pro vás článek přínosný?