Hlavní navigace

Microsoft plave v podmínkách pro upgrade na Windows 10

23. 6. 2015

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš, IDG Czech Republic
Americká společnost Microsoft o víkendu již poněkolikáté upravila politiku týkající se bezplatných upgradů na nový operační systém Windows 10.

Microsoft v pátek na svém oficiálním blogu podrobně popsal způsob, jakým lidé budou moci upgradovat na operační systém Windows 10. Představitelé amerického gigantu zde uvedli, že členové tzv. Insider Programu, kteří mají nainstalovánu preview verzi nového operačního systému, „obdrží finální verzi Windows 10, která zůstane aktivována s neomezenou platností.“

Následně se však Microsoft rozhodl toto prohlášení mírně upravit, a nyní tak již na blogu Microsoftu stojí pouze to, že členové Insider programu „získají finální build Windows 10.“ Druhá část věty týkající se aktivace a neomezené platnosti tedy byla odstraněna a místo ní přibyla jiná věta, podle které „získají zdarma legitimní kopii Windows 10 pouze uživatelé legitimních kopií Windows 7 a Windows 8.1.“

Co z toho lze vyvodit? Předně je otázkou, proč představitelé Microsoftu svá prohlášení týkající se možného upgradu na Windows 10 již několik měsíců neustále mění a nikdo tak neví, jakou politiku bude americký gigant nakonec uplatňovat.

I když Microsoft poupravil své vyjádření, podle dostupných informací by upgrade po technické stránce měl fungovat tak, jak představitelé amerického gigantu uvedli v minulosti: finální build Windows 10 nainstalovaný na preview by se měl aktivovat a fungovat bez jakýchkoli problémů, i když uživatelé před jeho instalací používali pirátské kopie Windows 7 a Windows 8.1.

Uživatelé by se tedy měli dostat k plně funkčním Windows 10, jež nebudou označeny žádným vodoznakem a nebude tak možné je prakticky rozeznat od „legitimních“ instalací Windows 10.

příloha_ovladnete_sva_data

Na druhou stranu, i když uživatelé pirátských kopií Windows 7 a Windows 8.1 takto budou moci získat plně funkční kopii Windows 10, v očích Microsoftu tím své pirátské kopie uživatelé nelegitimizují.

Podle expertů však většina domácích uživatelů nebude na oficiální postoj Microsoftu příliš hledět, a pokud se skrze preview verzi Windows 10 budou moci dostat k finální verzi tohoto operačního systému, jež bude plně funkční, jednoduše to udělají.

Byl pro vás článek přínosný?