Hlavní navigace

MWC 2013 – vodoodpudivé nanotechnologie

26. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš
Jedním z hitů letošní výstavy mobilních technologií Mobile World Congress jsou voduodpuzující nanotechnologie. Výrobci demonstrují účinnost na mobilních telefonech bez krytu ponořených do vody.

V Barceloně se prezentuje několik výrobců speciálních povrchů pro elektroniku, která dokáže dokonale odpuzovat vodu.

Nejznámější je pravděpodobně Liquipel, který svou technologii nabízí nejen výrobcům mobilních telefonů a další elektroniky, ale úpravcům pro koncové uživatele. Liquipel pokryje povrch přístroje nepatrně silnou vrstvou voduodpuzující látkou, která udělá z přístroje absolutně voděodolné zařízení.

Odolný Sony

Stroj pro potahování elektroniky prodává Liquipel za 120 tisíc dolarů, cena potažení jednoho mobilu vyjde zhruba na 60 dolarů a zabere asi 20 až 30 minut. Firma dokáže najednou potáhnout nanovrstvou několik desítek přístrojů, čímž náklady na zabezpečení jednoho přístroje dokáže ještě srazit.

Liquipel spolupracuje také s výrobci mobilních telefonů, jeho zástupci na veletrhu prozradili dva – Huawei a Alcatel OneTouch.

příloha_ovladnete_sva_data

Další firmou s podobným sortimentem byla v Barceloně P2i, ta se ovšem nezaměřuje na koncový trh a vyhledává zákazníky jen mezi výrobci. Kdo první adoptuje inovovanou technologii Dunkable, nikdo z firmy P2i neprozradil.

I mezi výrobci se objevovaly voděodolné telefony. Zatím však nesázejí na nanotechnologie, ale na nepropustné kryty s gumovými ucpávkami portů. I přes takovou úpravu však mobil nevypadá nijak robustně, jak se můžete přesvědčit na příkladu mobilu Sony.

Byl pro vás článek přínosný?