Hlavní navigace

O2: LTE zvyšuje provoz v síti o polovinu

17. 7. 2015

Sdílet

 Autor: Fotolia © vladimirfloyd
Mobilní operátor O2 zveřejnil vybrané statistiky z provozu v mobilních datových sítích. Z nich vyplývá, že provoz od začátku roku vzrostl o 45 procent. Důvodem je prý rozvoj LTE.

Ačkoliv objem provozu ve fixní síti operátora O2 v datovém provozu převyšuje ten mobilní zhruba 30násobně, objem dat přenesených v mobilní sítí neustále roste.

Zatímco datový přenos ve fixní síti je v posledních měsících konstantní, objem přenesených dat v mobilní síti vzrostl od začátku roku o 45 %. Operátor předpokládá, že na růstu objemu dat má největší podíl zavádění nové technologie datových přenosů LTE. Ta se už podílí 34 procenty na downloadu a 22 procenty na uploadu. Největší podíl má samozřejmě 3G síť (58, resp. 66 procent).

Zásadně také roste počet smartphonů připojených do sítě s podporou LTE. Zatímco v březnu 2014 jejich podíl sotva překračoval tři procenta, v květnu letošního roku to bylo už 12 procent. Poklesl také podíl telefonů bez podpory datových přenosů z 66 na 56 procent. Avšak LTE telefon a LTE SIM má zatím pouze 8 % zákazníků, přestože od začátku roku vzrostl počet LTE SIM o téměř 200 tisíc.

Roste také prodej chytrých telefonů, smartphony tvoří 82 % prodejů v obchodech O2 a 98 % z nich podporuje LTE. V nabídce je skoro 50 LTE smartphonů za méně než 3000 korun.

Jaké služby v mobilních telefonech a na fixní síti nejčastěji uživatelé O2 používají, vypovídá následující obrázek.

příloha_ovladnete_sva_data

V reakci na rostoucí zájem o rychlá mobilní data a také licenční podmínky, bude operátor letos pokrývat LTE signálem okresy s menší hustotou zalidnění kam patří například Strakonice, Třebíč, Jičín nebo Louny.

Byl pro vás článek přínosný?