Hlavní navigace

Odborníci pryč, seniorka zůstane: Kdo zasedne v soudní porotě sporu Oracle vs Google

10. 5. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia
Žena v důchodu sama řekla, že by měla problém případ správně chápat, přesto však byla vybrána. V porotě složené z osmi žen a dvou mužů zasedne např. právník, účetní či finanční ředitel v důchodu.

Během pondělí byli všichni vybráni k zasednutí do poroty, jež rozhodne o vítězi obrovského sporu mezi Oraclem a Googlem.

S vybranou desetičlennou porotou mají právníci volné ruce a již dnes tak podají úvodní prohlášení.

Jde o složitý a technický případ, minimálně jeden člen poroty však sám vyjádřil obavu, že nezvládne sledovat průběh sporu. Jde o seniorku z Berkeley, která s technikou zápasí a myslí si, že tento soudní proces pro ni není vhodný.

 „Nemá problém s angličtinou, ale díky mým omezeným zkušenostem s počítači shledávám, že angličtina je tu užívána zvláštním a nepřirozeným způsobem,“ řekla žena a vyvolala tím soucitný smích ze soudního dvora.

Během přestávky, kdy porotci nebyli přítomni, vrchní soudce William Alsup navrhl, že by byl dobrý nápad ji z případu odvolat.

Ač široká veřejnost by mu pravděpodobně dala za pravdu, Google a Oracle zjevně byli opačného názoru.

Když se počet možných porotců snížil na 16, oba IT giganti dostali možnost odvolat tři z nich. Seniorka však mezi nimi nebyla.

Místo toho Oracle jako prvního odvolal muže s titulem z informačních technologií. Pracuje v Lawrence Berkeley National Laboratory a je členem organizace Electronic Frontier Foundation, která v tomto sporu dlouhodobě vystupuje na straně Googlu. Není tedy překvapivé, že ho chtěl Oracle pryč.

Protistrana zase odvolala muže, který o sobě tvrdí, že obdivuje Larry Ellisona, ředitele Oraclu, za koupi Havajského ostrava Lanai. Říká, že tam hrál dvakrát golf a doufá, že Ellison učiní hřiště ještě hezčím.

Google také odvolal muže, který, jak tvrdí, nevěří v ideu „svobodného softwaru“. Vzhledem k tomu, že případ stojí a padá na tom, zda užívání Javy spadá pod zákon fair use, je i toto odvolání zcela logické.

Proces výberu porotců trval kolem pěti hodin a odehrával se v soudní místnosti William Alsupa v 19 patře federálního soudního dvora v San Franciscu. Bylo to dlouhé ráno, které přerušilo několik komických okamžiků.

Alsup totiž odvolal jednoho z porotců, když spatřil, jak ostatním rozdává náboženské pamflety.

„Nemůžete šířit svou víru mezi porotci,“ upozornil ho Alsup, načež muž odvětil poněkud nečekaně; „Sloužím vyšší autoritě než vy, pane.“

příloha_ovladnete_sva_data

„Ta se mnou zatím nekomunikovala,“ odpověděl Alsup a slušně ho poprosil, aby opustil místnost. Na odchodu se mu ještě muž pokusil dát pamflet.

Soudce také porotce upozornil, že mají zákaz případ s kýmkoli probírat, včetně partnerů, manželů a blízkých příbuzných, neboť by to mohlo pozměnit jejich názor. Nemohou také o procesu informovat skrze sociální sítě. Pokud to udělají, mohou stanout před soudem v poněkud odlišné roli, a být odsouzeni k veřejně prospěšným pracím.

Byl pro vás článek přínosný?