Hlavní navigace

Oracle kupuje Dyn, chce útočit na hybridní cloud

23. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Fotolia © milanmarkovic78
Nejnovější akvizicí firmy Oracle se stane poskytovatel DNS adres a optimalizačních služeb Dyn. S největší pravděpodobností je účelem odkupu vylepšení cloudových řešení Oraclu a nastolení nové konkurence lídrům v cloudovém podnikání – Amazonu a Microsoftu.

Dyn prolétl médii již minulý měsíc, kdy se stal terčem masivního DDoS útoku. Dyn je významným zprostředkovatelem optimalizačních nástrojů pro webový provoz; mezi jeho zákazníky se řadí i takoví giganti jako Netflix nebo Twitter.

Dyn monitoruje a optimalizuje internetové aplikace a cloudové služby s cílem zajistit rychlejší přístup a snížit dobu načítání stránek. Služby Dynu dají Oraclu nové možnosti: podnikoví zákazníci, kteří chtějí řešení typu IaaS nebo PaaS, budou moci využít Oracle jako jediného dodavatele, píše firma v pondělním tiskovém prohlášení.

V cloudu je Oracle v posledních měsících velmi aktivní, přičemž Larry Ellison, generální ředitel firmy a jeden z nejbohatších mužů planety, v září varoval „vážnou konkurencí“ službě AWS od Amazonu. Někteří odborníci však pochybují, že bude Oracle schopen dostihnout suverénní Amazon s Microsoftem.

Oracle se investic do cloudové platformy neštítí a má ambice převzít kontrolu nad trhem; jeho síla však nyní leží v cloudové podpoře vlastních aplikací, myslí si Paul Miller, analytik firmy Forrester.

„Cloud Oraclu dává nejvíce smysl pro ty zákazníky již pevně usazené v jeho ekosystému nástrojů a aplikací,“ vysvětluje Miller.

Mnoho stávajících zákazníků Oraclu také výrazně investovalo do vlastních datacenter, a to se během příštích několika let pravděpodobně příliš nezmění, pokračuje. Oracle tedy „převážně mluví o hybridním cloudu, kdy některé workloady poběží na veřejném cloudu a některé v datacentru zákazníka,“ dodává Miller.

U hybridního cloudové modelu dává koupě Dynu smysl, soudí. Optimalizační servery poskytovatele mohou pomoci Oraclu zrychlit webový provoz a asistovat firmě a zákazníkům s „optimalizací toku dat mezi datacentry Oraclu a zařízeními zákazníka. Tato optimalizace také přenos dat zrychlí a pomůže oběma stranám ušetřit peníze.“

Zákazníci by se měli o Oracle zajímat dál, myslí si Miller.

příloha_ovladnete_sva_data

„S jasnou oddaností platformě veřejného cloudu a historií plnou úspěchů by klienti neměli tohoto poskytovatele odepisovat,“ píše se v reportu Forresteru z minulého měsíce. „Pro ty, kdo již investovali do platformy a aplikací Oraclu, možná ani nebude lepší volba.“

Oracle odmítl akvizici komentovat a veřejnosti neposkytl detaily smlouvy.

Byl pro vás článek přínosný?