Hlavní navigace

Partnerskou zemí veletrhu CeBIT bude Velká Británie

18. 2. 2014

Sdílet

 Autor: © Deutsche Messe AG
Německý odvětvový svaz BITKOM a veletrh CeBIT jmenují Velkou Británii oficiálním partnerem roku 2014. Předběžnou dohodu o spolupráci podepsali v Londýně Marius Felzmann, ředitel odboru CeBIT, a Nick Baird, jednatel britského ministerstva obchodu a investic.

„Partnerství těchto dvou národních ekonomik svědčí o síle Evropy. Německo a Velká Británie nejsou jen domovem globálních hráčů v oboru IT, ale mají také velmi aktivní scénu začínajících podniků. Budoucí ještě užší spolupráce představuje pro obě strany značný obchodní potenciál,“ řekl Oliver Frese, člen představenstva veletržní správy Deutsche Messe AG zodpovídající za veletrhy CeBIT. Prof. Dieter Kempf, prezident svazu BITKOM, doplnil: „Velká Británie je po Německu druhým největším trhem informačních a komunikačních technologií v Evropě. Očekávaná výměna na veletrhu CeBIT přinese užitek především vystavovatelům. Právě středně velké a malé firmy zde mohou s vynaložením malých nákladů navázat významné obchodní kontakty.“

„Rád přijímám nabídku svazu BITKOM a veletrhu CeBIT, aby se Velká Británie zúčastnila veletrhu jako partnerská země 2014,“ řekl Nick Baird. „Veletrhy jsou pro globální úspěch firem v podstatě rozhodující a britské ministerstvo obchodu a investic pomáhá každým rokem tisícům britských podniků při jejich účasti na světových veletrzích. Řada nejvýznamnějších odborných veletrhů probíhá v Německu a CeBIT, největší světový veletrh informačních a komunikačních technologií, bude startovní rampou pro mezinárodní marketing britských špičkových technologií.

Dvě smlouvy o spolupráci

Základem partnerství jsou dvě kooperační smlouvy uzavřené mezi veletržní správou Deutsche Messe a britským ministerstvem obchodu a investic, německým svazem informačních technologií BITKOM a britským svazem Intellect. Smlouvy umožňují úzkou spolupráci branže informačních technologií obou zemí. Baird dále řekl: „Být partnerskou zemí veletrhu CeBIT svědčí rovněž o významu našeho vztahu s Německem. Velká Británie je největším obchodním partnerem Německa a Německo je pro nás nejdůležitější exportní zemí v Evropě a druhou nejdůležitější zemí ve světovém měřítku. Naše spolupráce je dalším příkladem silného pouta, které pojí naše ekonomiky a vzhledem k 300letému trvání personální unie i naše země.“

Na německo-britském vrcholném setkání informačních technologií 10. března, v den zahájení veletrhu CeBIT, jsou očekáváni významní členové vlád obou zemí. Pozvání obdržel rovněž britský premiér David Cameron.

Britský trh informačních a telekomunikačních technologií roste

Přes obtížné hospodářské podmínky obrat informačních a telekomunikačních technologií ve Velké Británii v minulých letech rostl mírně, ale plynule. V roce 2013 zaznamenal obrat britského trhu s informačními a telekomunikačními technologiemi podle analýz EITO (European Information Technology Observatory) růst ve výši dvou procent představující 128 miliard eur. Motory růstu jsou především stoupající poptávka po tabletech a chytrých telefonech, rostoucí výdaje na software a rozšiřování mobilní infrastruktury.

Velká Británie patří v oblasti hardwaru ICT k nejvýznamnějším obchodním partnerům Německa. V roce 2012 a rovněž v prvním čtvrtletí 2013 byl britský vývoz v porovnání s ostatními zeměmi na druhém místě těsně za Francií. Od ledna do března 2013 bylo z Německa do Velké Británie vyvezeno zboží v hodnotě 615 milionů euro. A naopak Německo dovezlo z Velké Británie produkty v hodnotě 283 milionů euro (8. místo).

příloha_ovladnete_sva_data

Veletrh CeBIT proběhne v Hannoveru ve dnech 10. až 14. března 2014.

 

Byl pro vás článek přínosný?