Hlavní navigace

Představí Apple mezi novinkami zítra i iPhone 5?

5. 6. 2011

Sdílet

Společnost Apple informovala, že zítra představí iOS 5, Mac OS X 10.7 Lion a službu iCloud. Největší očekávání jsou ale spojena s tím, zda odhalí i nový iPhone.

iOS 5, inovovaný Mac OS X 10.7 Lion a hudební službu iCloud má zítra na vývojářské konferenci WWDC představit sám CEO Applu Steve Jobs. Více najdete v článku Apple v pondělí představí iOS 5 a Mac OS X Lion.

Co se týká nového modelu iPhonu, spekuluje se, že informace o oddálení uvedení až v druhé polovině roku byly jen dílem PR oddělení Applu, aby se tak zvýšilo očekávání uživatelů, protože v uplynulých letech vždy na WWDC Apple nový iPhone představil a vzhledem k tomu, že model 5 má být jen lehce upravený iPhone 4, nyní žádný výraznější důvod ke zdržení. Podle řady zpráv by nová verze mohla být označena jako iPhone 4S a radikální upgrade hardwaru přijde až v polovině roce 2012 spolu s opravdovou verzí iPhone 5, která je ovšem skutečně stále ve vývoji. Jedním z hlavních vylepšení by měla být podpora 4G technologie LTE, která se ve světě stává stále populárnější. Operátoři v ČR ale zatím s jejím nasazením nespěchají. Podle neoficiálních zprávy by se měly také objevit levnější varianty iPhonu pro rozvíjející se trhy a méně majetné zájemce.

iPhone 5, nebo tedy spíše 4S, by se měl oproti svému předchůdci vyznačovat dvoujádrovým procesorem A5 (více o něm najdete v článku iPhone 5: Dvoujádrový procesor A5 bude zbytečný luxus), osmimegapixelovým fotoaparátem a čipem, který bude schopný komunikovat jak v sítích GSM, tak i v CDMA. Nový iOS 5 pak bude ze starších verzí iPhonu fungovat jen na předchozím modelu iPhone 4, s podporou přístrojů 3G a 3GS se již příliš nepočítá. Také celý iOS 5 bude spíše o drobnějším upgradem oproti verzi 4 než o majoritní aktualizaci a přidá například nové widgety, notifikace a má také třeba šifrovat lokalizační informace pro vyšší ochranu soukromí uživatelů, což je reakcí Applu na skandál s ukládáním údajů o poloze.

Podle všeho také Apple bude nadále využívat mapové služby Googlu, i když se uvažovalo o tom, že by mohl spustit vlastní službu tohoto typu a tento krok se spojoval nejčastěji s vydáním iOS 5. Eric Schmidt z Googlu ale tyto úvahy nedávno vyvrátil na AllThingsD9 konferenci, kde potvrdil, že jeho společnosti uzavřela s Applem novou dohodu na poskytování mapových a vyhledávacích služeb.

Co se týká poměrně očekávané služby iCloud, ta má být podobná hudebním službám od Amazonu a Googlu a Apple již vybudoval příslušnou datovou infrastrukturu a uzavřel dohody s držiteli práv, takže se bude moci stát významným hráčem na trhu s poskytováním hudby z cloudu.

Byl pro vás článek přínosný?