Hlavní navigace

Regulace kryptoměn rychle pokračuje

20. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Fotolia - Travis
Bitcoin a ostatní kryptoměny představují „průmysl divokého západu“ a za účelem ochrany investorů je nutná jejich regulace, shodli se členové britského parlamentu. Francie už přitom tato opatření zavedla.

Nejzásadnějšími problémy kryptoměn jsou jejich velmi nestálá hodnota, minimální ochrana uživatelů a riziko jejich zneužití.

Parlamentní komise se shodla, že s ohledem na jejich nejisté fungování je ani nelze jmenovat kryptoměnami a navrhla dle ní vhodnější označení „kryptoaktiva“ či „kryptomajetek“ (crypto-asset), na která by měl dohlížet finanční úřad.

Ten v tomto směru zatím žádné pravomoci nemá. „Investoři do kryptoaktiv jsou před hrozbou rizika v současnosti chráněni jen velice málo. Neexistují žádné formální mechanismy pro jejich odškodňování nebo kompenzaci,“ ustavila se komise.

V současnosti existuje více než 1500 typů kryptoaktiv, se kterými se obchoduje na zhruba 190 burzách celého světa. Jejich hodnota přitom výrazně kolísá.

Nejznámější Bitcoin loni vystoupal až k hranici 175 tisíce korun za minci, aby během pouhých pár měsíců jeho hodnota klesla o téměř dvě třetiny. Tzv. ICO neboli primární nabídky virtuálních měn tak představují výzvu pro regulátory z celého světa.

„Dokud se vláda a regulační úřady nerozhodnou, zda by měla současná divoká situace pokračovat, nebo zda vejde v platnost regulace, uživatelé zůstávají nechráněni,“ uvádí dále komise. Její předseda Nicky Morgan dodal: „Pro vládu i regulátory je neúnosné, aby pokračovala jen ve mdlém varování a stranila se akce. Regulace by se měla týkat přinejmenším ochrany uživatelů a praní špinavých peněz.“

Organizace CryptoUK, která byla ustavena jako samozvaný regulátor pro oblast kryptoměn, dle svého vyjádření závěry komise vítá. Její šéf Iqbal Gandham uvedl: „Samoregulace byla od počátku míněna jako odrazový bod, na který teď musí navázat vláda. Dohled je nezbytný pro bezpečí uživatelů, hlídání možného zneužívání a také kvůli transparentnosti rychle se rozvíjejícího průmyslu. Proto vítáme, že komise přišla s návrhem, jak tohle vše zajistit.“

příloha_ovladnete_sva_data

O krok před Brity už jsou ve Francii, kde regulaci ICO za účelem ochrany investorů už právě zavedli. Vydavatelé nabídek v zemi mohou zažádat o tzv. ICO vízum, které jim umožní lepší přístup k bankovním službám a účetním firmám.

Pro jeho získání však musí úřadům doložit dokumentaci svého ICO projektu zahrnující mimo jiné i postupy v případě nastalých sporů a nejasností nebo ekonomický účel prostředků v rámci ICO vybraných. Takové vízum se však nevztahuje na zahraniční společnosti.

Byl pro vás článek přínosný?