Hlavní navigace

RICAIP: Česko jako centrum Průmyslu 4.0 v Evropě

30. 9. 2019

Sdílet

 Autor: IDG Czech Republic
Výzkumné a inovační centrum pro pokročilou průmyslovou výrobu, v angličtině Research and Innovation Centre on Advanced Industrial Production – RICAIP. Cílem je udělat z ČR zemi, která bude v popředí výzkumu a testování inovací v oblasti průmyslové výroby.

Strategické partnerství mezi českými a německými výzkumnými institucemi má pod štítem hned několik význačných jmen. Mimo české organizace CIIRC ČVUT a CEITEC VUT jsou součástí RICAIP také německé DFKI (Deutsches Forschungzentrum für Kunstliche Intelligenz) a ZeMA (Zentrum für Mechatronik und Automatisierungstechnik) ze Saarbrückenu.

Prvním a základním cílem RICAIP je založení distribuovaného výzkumného a experimentálního pracoviště RICAIP Industrial Testbed Core, který by byl prvním pracovištěm svého druhu v celé Evropě. Sloužil by dále pro vývoj a „testování inovativních řešení pokročilé a plně integrované průmyslové výroby“.

Koordinátorem celého projektuje je zakladatel CIIRC ČVUT profesor Vladimír Mařík; podporu nad RICAIP převzala kupříkladu kancléřka Angela Merkel a tehdejší premiér ČR Bohuslav Sobotka. Původní návrh projektu vznikl v rámci Horizon 2020, což je grantová výzva EU.

Evropská komise nakonec z více než 200 projektů vybrala celkem 14 center excelence, mezi něž patří i pracoviště RICAIPu. Z Horizonu 2020 získá RICAIP přibližně 15 milionů euro, které zpočátku poslouží hlavně pro nákup softwaru, hardwaru a infrastruktury nutné k zajištění chodu centra.

Dalších 33,5 milionů euro ze strukturálních fondů EU v rámci národního OP VVV připadne oběma českým partnerům, tedy CIIRC ČVUT a CEITEC VUT.

Po sečtení všech finančních prostředků bude CIIRC ČVUT disponovat 27 miliony euro, CEITEC VUT 17,7 miliony a němečtí partneři celkem 3,7 miliony. Vybavení bude do testbedu v Praze a v Brně pořízeno už v příštím roce.

RICAIP dává ČR slušnou příležitost zapsat se na mapu Evropy v době, kdy umělá inteligence, průmyslové inovace a technologická modernita nabývají na důležitosti. Bude dobře, pokud tuto šanci nepromarní.

Byl pro vás článek přínosný?