Hlavní navigace

Rok 2019 podle vyhledávání Googlu

11. 12. 2019

Sdílet

 Autor: © littletroll - Fotolia.com
Karel Gott, požár katedrály Notre-Dame, Milion chvilek, ale i kultovní seriál Most, hřib kovář a koncert sedmnáctileté zpěvačky Billie Eilish. Google přichází s výročním žebříčkem událostí a fenoménů, které hýbaly českou společností v roce 2019.

Českem letos nejvíce otřásla smrt legendy českého popu Karla Gotta. Jeho jméno lidé zadávali do Vyhledávače Googlu tak často, že se na chvíli stal dokonce jednou z nejvyhledávanějších osobností na světě. Do žebříčku trendů se letos promítla ještě jedna smutná událost, a to jarní požár pařížské katedrály Notre-Dame.

Náladu si Češi zvedali prostřednictvím seriálů a filmů – vyhledávání vévodil dnes již kultovní seriál Most. Představitelka jeho hlavní hrdinky, herečka Erika Stárková se letos dokonce probojovala do trojice nejvyhledávanějších českých osobností. Svědectvím toho, že jsme stále národem houbařů je fakt, že mezi nejvyhledávanější jídla se probojovala jak smaženice, tak houbová omáčka.

„Žebříčkům vyhledávání se někdy také říká „duch doby“, protože vyhledávání obvykle věrně ilustruje, co významného se v české krajině v daném roce odehrálo. Překvapivý je hlavně výrazný vzestup vyhledávání filmů a seriálů jako například Černobyl, Nabarvené ptáče nebo Most či Joker. Je vidět, že vliv televizní a filmové produkce stále roste,” komentuje letošní žebříčky tisková mluvčí české a slovenské pobočky Googlu Alžběta Houzarová.

Trendy roku 2019 ve VyhledáváníGoogle

  1. Karel Gott
  2. Most
  3. Notre-Dame
  4. iPhone 11
  5. Černobyl
  6. Joker
  7. Nabarvené ptáče
  8. Thanos
  9. Jan Palach
  10. Avengers Endgame

Události

  1. Milion chvilek
  2. Srí Lanka
  3. Stávka učitelů
  4. Brexit
  5. Oblast 51
  6. Státní smutek
  7. Článek 13
  8. Spalničky
  9. FaceApp
  10. Demonstrace Letná

Události: Milion chvilek, Srí Lanka a stávka učitelů

Mezi události roku 2019, které podle údajů z vyhledávání nejvíce rezonovaly ve veřejném prostoru, můžeme kromě požáru pařížské katedrály zařadit zejména akce organizace Milion chvilek pro demokracii, která stála za několika protivládními protesty. Dále Češi hledali informace o teroristických útocích na Srí Lance, listopadové stávce učitelů nebo chystaném útoku na tajemnou Oblast 51 – přísně střeženou a záhadami opředenou vojenskou základnu USA v Nevadské poušti.

 

Hvězda Mostu a světové teenagerky

K nejhledanějším osobnostem letošního roku kromě samotného Mistra patřila i jeho rodina. V souvislosti s úspěchem seriálu Most zářila také představitelka seriálové Dáši herečka Erika Stárková. Ze zahraničních osobností v Česku bodovala zejména americká zpěvačka Billie Eilish, které se v pouhých 17 letech podařilo vyprodat koncert v O2 areně, nebo podobně úspěšný písničkář Ed Sheeran. Billie Eilish přitom nebyla jedinou teenagerkou, jejíž jméno se v žebříčku objevilo. Češi letos vyhledávali informace i o šestnáctileté švédské aktivistce Gretě Thunberg.

České osobnosti

  1. Jan Palach
  2. Ivana Gottová
  3. Erika Stárková
  4. Karlos Vémola
  5. Tary
  6. Ewa Farna
  7. Honza Musil
  8. Jakub Štáfek
  9. Jiřina Bohdalová
  10. Jakub Voráček

Zahraniční osobnosti

  1. Billie Eilish
  2. Ed Sheeran
  3. Freddie Mercury
  4. Greta Thunberg
  5. Lady Gaga
  6. Kali
  7. Attila Végh
  8. Jana Kirschner
  9. Michael Jackson
  10. Bradley Cooper

Google každoročně taktéž sestavuje žebříček Smutná loučení, v němž rekapituluje osobnosti, které v daném roce zesnuly a jejichž jména uživatelé v dané souvislosti vyhledávají. Kromě již zmiňovaného Karla Gotta, se v něm objevují také jména mladého herce ze seriálů pro děti Camerona Boyce, návrháře Karla Lagerfelda nebo hvězdy Beverly Hills 902 10 Luka Perryho.

Smutná loučení

  1. Karel Gott
  2. Cameron Boyce
  3. Karl Lagerfeld
  4. Luke Perry
  5. Niki Lauda
  6. Dan Nekonečný
  7. Jiří Pomeje
  8. Václav Postránecký
  9. Vlasta Chramostová
  10. Josef Šural

Houbaření s technologiemi

příloha_ovladnete_sva_data

Nejvíce trendy jídlem letošního roku je tzv. vejce Benedikt, moderní snídaňové jídlo původem z USA, které sestává z opečeného pečiva, slaniny, ztraceného vejce, holandské omáčky a pepře. Ačkoliv byl v kategorii znát i vliv cizích kultur, když rostlo vyhledávání výrazů jako mousse nebo foie gras, jídelnímu žebříčku přesto i letos dominovala česká klasika v podobě hub a receptů z nich.

Jídlo

  1. Vejce Benedikt
  2. Bezový sirup
  3. Hřib kovář
  4. Hřib satan
  5. Houbová omáčka
  6. Smaženice
  7. Mousse
  8. Čočka
  9. Foie gras
  10. Tvarohové knedlíky

Sliz nahrazuje pomlázka

Stále častěji se uživatelé na Vyhledávač obracejí s otázkami, jak řešit každodenní situace. Letos se Češi místo loni populární výroby slizu vraceli spíše k lidovým tradicím, ať už k pletení pomlázky nebo vyfukování vajec. I do hledání návodů se promítla česká vášeň pro houbaření symbolizovaná otázkou „Jak zamrazit houby? a s tím spojeného následného odstraňování přisátých klíšťat. Letní vlna veder pak vedla k nárůstu zájmu o způsoby, jak ochladit byt.

 

České seriály

  1. Most
  2. Lajna
  3. Zkáza Dejvického divadla
  4. Ordinace v růžové zahradě
  5. Krejzovi
  6. Za oponou
  7. Temný kraj
  8. Ulice
  9. Policie Modrava
  10. Rapl

Jak?

  1. Jak se plete pomlázka
  2. Jak zamrazit houby
  3. Jak vyndat klíště
  4. Jak ochladit byt
  5. Jak vyfouknout vejce
  6. Jak na octomilku
  7. Jak vyvolat menstruaci
  8. Jak vyplnit daňové přiznání
  9. Jak vydělat peníze
  10. Jak začít běhat

Byl pro vás článek přínosný?