Hlavní navigace

Samsung prohrál v Německu další bitvu o svoje tablety

26. 8. 2011

Sdílet

Soud v německém Düsseldorfu potvrdil předběžné rozhodnutí o zákazu prodeje tabletů Galaxy Tab 10.1 v Německu.

Ani při opětovném slyšení tedy neměl Samsung úspěch a jeho argumentace nebyla vyslyšena (poprvé k přelíčení jeho zástupci ani nebyli přizváni). Podle soudu je totiž Galaxy Pad 10.1 příliš podobný iPadu 2 od Applu, jehož design je chráněn průmyslovým vzorem platným v rámci EU. Závěrečné slyšení je naplánováno na 9. září, kdy bude mít Samsung možnost se ještě obhajovat.

Ve středu pak navíc soud v nizozemském Hágu zakázal prodej smartphonů Galaxy S, Galaxy S II a Ace od Samsungu, i když zamítl jakékoliv spekulace o podobnosti s produkty Applu a uznal jen jeden bod stížnosti Applu, který se týkal operačního systému telefonů a de facto by na základě tohoto rozhodnutí mohl být zakázán prodej všech telefonů s OS Android 2.x. Více viz článek Apple docílil zákazu prodeje smartphonů Samsungu.

Velká část včerejšího přelíčení v Německu se týkala sporů o přesnost důkazů poskytnutých Applem, kdy byla velikost Galaxy Tabu 10.1 na fotografiích údajně zkreslena tak, aby více odpovídala iPadu 2, i když oba tablety mají zcela jiné poměry stran displeje (16:10 vs. 4:3). Více o této kauze najdete v článku Apple se ve sporu se Samsungem opíral o podvržené důkazy na našem sesterském PC Worldu. Soud ovšem i přesto opětovně rozhodl, že tablet Samsungu je iPadu podobný natolik, že porušuje průmyslový vzor Applu a je otázkou, zde se Samsungu při závěrečném slyšení povede přijít s nějakou novou skutečností, která by verdikt zvrátila. Spory Samsungu a Applu neprobíhají jen v Evropě, ale i v Austrálii a také v USA.

Byl pro vás článek přínosný?