Hlavní navigace

Samsungu k rekordním tržbám pomohly problémy konkurence

30. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Samsung
Americké sankce vůči Huawei posílily Samsung. Ve třetím kvartále roku se však překvapivě dařilo i dalším firmám.

Společnost Samsung Electronics hlásí za třetí kvartál letošního roku rekordní tržby – 59 miliard dolarů. Zvedla je zejména až o 50 % vyšší poptávka po chytrých telefonech a o 82 % vyšší zisky z prodeje mikroprocesorů. Celkové zisky korejského giganta za sledované období dosáhly 8,3 miliardy dolarů, což ve srovnání s loňském představuje nárůst o 49 %.

Dle analytiků Samsung posílil na úkor čínského konkurenta Huawei, na který Spojené státy uvalily sankce, stejně jako postihují společnosti, které Huaweii prodávají své čipy bez potřebné licence. Samsung však mezi červencem a zářím posiloval také v segmentu prémiových televizorů a domácích spotřebičů.

Samsung s povzbudivými výsledky přichází v době, kdy v zámoří probíhá jistá konsolidace v segmentu mikroprocesorů nacházejících využití ať už v chytrých zařízeních, spotřební elektronice nebo v datových centrech.

Například společnost AMD před pár dny ohlásila akvizici konkurenčního Xilinxu za 35 miliard dolarů, ještě o 5 miliard vyšší sumu minulý měsíc zaplatila pro změnu Nvidia za britskou společnost ARM. Dle některých analytiků můžou tyto obchody přimět čínskou vládu do dalších investic v technologii.

příloha_ovladnete_sva_data

Svůj díl na současném dění však má nepochybně též koronavirová pandemie a nárůst práce na home office spojený s modernizací hardwarové vybavenosti firem i jednotlivců. Koneckonců, výrazný nárůst zisků ohlásila také další korejská firma SK Hynix či americká společnost Micron Technology.

Na druhou stranu, v posledním kvartálu roku Samsung očekává pokles – kvůli nižší poptávce ze segmentu serverových technologií a větší konkurenci na trhu mobilních telefonů a spotřební elektroniky.

Byl pro vás článek přínosný?