Hlavní navigace

Sony nejspíš poskytne obětím z PlayStation Network kompenzaci

29. 4. 2011

Sdílet

Celý tento týden hýbe IT světem aféra společnosti Sony s odcizením údajů ze 77 milionů účtů ze sítí PlayStation Network a Qriocity. Firma podle všeho poskytne postiženým kompenzaci.

Konkrétně se včera na americkém PlayStation blogu objevila informace, že Sony zvažuje odškodnění poškozených uživatelů, o čemž se dosud jen spekulovalo. V současnosti jsou prý zvažovány možnosti, jak tato kompenzace bude vypadat a také se pracuje na znovuzprovoznění zasažených služeb. Ty přitom hackeři napadli již mezi 17. a 19. dubnem, ale zástupci Sony o úniku informovali až tento týden. Objem množství ukradených údajů je přitom enormní a jedná se o jednu z největších afér tohoto typu za poslední roky.

Vzhledem k tomu, že síť PlayStation Network neúčtuje žádné poplatky, je pravděpodobné, že kompenzace nebude mít peněžní charakter. Je tedy možné, že půjde například o možnost bezplatného přihlášení do služby PlayStation Plus, která nabízí přístup k beta verzím her a dalším běžně nepřístupným materiálům (ale běžně jen uživatelům, kteří si tento přístup předplatí). Nějakého odškodnění by se podle informací na blogu Sony mohli dočkat i uživatelé multiplayerových on-line her jako DC Universe Online či Free Realms.

Bezpečnostní experti ale tvrdí, že odškodnění v této podobě není dostatečnou náplastí na únik takového množství osobních dat. Škody, které únik způsobí, pak údajně dosáhnou výše v řádech miliard dolarů. Mezi 77 miliony odcizenými účty je řada takových, které patří teenagerům a mladým lidem, z nichž řada možná nezjistí po celé další roky, že jejich data byla kompromitována. Mezi oběťmi je pravděpodobně i celá řada uživatelů z ČR.

Sony se také snaží situaci zklidnit tím, že tvrdí, že ještě není jisté, zda byla skutečně odcizeny i informace o platebních kartách uživatelů či jen jejich osobní údaje, jako jméno, adresa, e-mail či jejich loginy do sítě. Údaje o platebních kartách měly být navíc šifrované, ale není jasné, pomocí jak silného algoritmu. Vzhledem k tomu, že se ale již objevují první případy zneužití odcizených údajů platebních karet k neautorizovaným nákupům, je pravděpodobné, že skutečně do rukou hackerů tato data padla a nyní jsou dále distribuována na černém trhu. Bezpečnostní experti potenciálně zasaženým uživatelům radí kompromitované platební karty v každém případě zablokovat a na nic nečekat.

Byl pro vás článek přínosný?