Hlavní navigace

Společnosti Google a Amazon zlevňují cloudové služby

9. 3. 2012

Sdílet

 Autor: © T. L. Furrer - Fotolia.com
Amazon Web Services (AWS) opět zlevnily. Jde o 19. snížení cen za šest let. Důvodem je snaha lépe konkurovat ostatním službám. Google snížil ceny za cloudová úložiště dat.

Blogový příspěvek Amazonu prozrazuje více. „U AWS tvrdě pracujeme na tom, abychom měli nižší náklady, což se může projevit i na cenách pro zákazníky. Aby naše podnikání bylo efektivnější, snažíme se zmenšit náklady na hardware, zlepšovat efektivitu provozu, snižovat spotřebu energie a inovovat mnoho jiných oblastí.“


Z blogu dále vyplývá, že výsledkem je „značný pokles ceny“ u služeb Elastic Compute Cloud (EC2), Relational Database Service (RDS), ElastiCache a Elastic Map Reduce.


Amazon, podobně jako ostatní poskytovatelé cloudové infrastruktury, umožňuje uživatelům platit za výpočetní výkon za hodinu. Nicméně mimoto nabízí službu Reserved Instances, u které uživatel platí za delší fixní období a proto je hodinová cena nižší. Nově oznámené slevy budou závislé na geografické poloze. Podle blogu ceny za službu EC2 Reserved Instances spadly až o 37 procent. On-demand ceny čeká o dost nižší pokles, nanejvýš 10 procent.


Oproti tomu ceny RDS Reserved Instances poklesnou až o 42 procent. Tato služba nabízí škálovatelnou relační databázi založenou na MySQL nebo Oracle. On-demand náklady budou podle blogu sníženy o 10 procent jako u EC2. Nové ceny AWS jsou k dispozici v seznamu na webové stránce.


Amazon také přichází s nabídkou pro velké společnosti. Na svém blogu vysvětluje, že „jednou výtkou, kterou někdy slýcháme, je, že zatímco EC2 je úžasnou volbou pro menší společnosti, úspor by mohly dosáhnout i velké firmy.“ Ve skutečnosti „pokud si nějaká firma udělá analýzu, zaznamená při využívání EC2 značné úspory nezávisle na množství operací.“


Stejně jako Amazon, tak i Google zlevňuje službu Cloud Storage. Ta je vytvořena pro vývojáře, kteří chtějí skladovat data svých aplikací v cloudu. Využívá ji mimo jiné i nová služba Google Play, která byla spuštěna tento týden. Základní objem 1 GB je nabízen zdarma, za více obsazeného místa si už musí uživatel připlatit.


Navneet Joneja, produkt manažer služby Google Cloud Storage, prozrazuje více. Poplatky, které jsou založeny na měsíčním využívání, byly zlevněny o 8 až 15 procent v závislosti na množství uložených dat.


Joneja dále podotýká, že „Google má v úmyslu vytvořit extrémně dostupné cloudové úložiště.“ Slevy platí zpětně od 1. března.
Společnost Google také prozradila, že několik výrobců úložišť uzavřelo s touto firmou partnerství a začali využívat Cloud Storage komerčně ve svých produktech. Jde například o firmy Panzura, StorSimple a Gladinet.

příloha_ovladnete_sva_data


Služba Cloud Storage byla v beta verzi spuštěna v roce 2010 a byla pojmenovaná Google Storage for Developers. O své originální jméno a označení jako testová verze přišla v říjnu minulého roku.


Služba má být cloudovým úložištěm pro náročné firemní aplikace, které generují a obsahují obrovské množství dat. Nejde tak o uživatelskou službu, kde by lidé skladovali soubory, jako je tomu u služeb Picasa Web photo manager, balíčku kancelářských nástrojů Docs nebo YouTube pro ukládání a sdílení videa.

Byl pro vás článek přínosný?