Hlavní navigace

Technologické firmy v kurzu, Lenovo přeskočilo Dell

22. 8. 2012

Sdílet

 Autor: © auryndrikson - Fotolia.com
Na Wall Streetu přichází čas růstu (rally) akcií technologických firem. Poté, co vůbec rekordních hodnot dosáhly akcie Applu i Googlu, nyní důvěru investorů posílily i oznámené dobré hospodářské výsledky Lenova a Cisca.

Na NASDAQu rostly akcie technologických firem od počátku roku do dubna, pak klesly v důsledku informací o snižujících se nákupech PC i spotřební elektroniky. Nyní dosáhly akcie jako celek zhruba opět dubnových čísel, což je asi o 21 % více než na počátku roku. Index NYSE (Newyorské burzy) pro technologické, telekomunikační a mediální firmy přidal meziročně asi 10 %.
Významným impulzem pro růst trhu byly výsledky Cisco (meziroční růst obratu za kvartál 4 % na 11,7 miliard, ale hlavně růst čistého zisku až o 56 % na 1,9 miliard dolarů). Rostly především příjmy na americkém trhu, a to i přes oslabení vládních nákupů. Představitelé firmy jsou opatrně optimističtí i pro další čtvrtletí, kdy očekávají nárůst zisku meziročně 45-47 %.
Úspěšné byly také hospodářské výsledky Lenova. Čtvrtletní obrat rostl meziročně o 30 % na 141 miliard dolarů, zisk pak o 35 % na 8 miliard. Lenovo přeskočilo Dell a stalo se celosvětově dvojkou na trhu PC. Pokud by tento trend pokračoval stávajícím tempem, pak by v příštím roce Lenovo sesadilo z čela i HP. Podle IDC byla situace v prodeji PC na konci 2. čtvrtletí následující: HP drží 15,5 % trhu, Lenovo už 14,9 %.
Zisk za poslední kvartál vzrostl i Aceru, a to meziročně až o 100 %, což je však „jen“ 1,87 milionu dolarů. Podstatnější proto je, že prodeje šly ve sledovaném období nahoru o 8 %. Acer je ovšem do budoucna opatrný, protože neví, jak spotřebitelé přijmou Windows 8.
Aktuálně se čeká především na to, jaké výsledky oznámí HP a Dell.

Byl pro vás článek přínosný?