Hlavní navigace

Ticketmaster má platit milionovou pokutu kvůli úniku dat

16. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Fotolia © alexskopje
Oblíbený prodejce vstupenek má platit pokutu v přepočtu víc než 35 milionů korun za to, že nedokázal ochránit data svých uživatelů.

Společnost Ticketmaster UK, zabývající se prodejem a distribucí vstupenek, dostala pokutu 1,25 milionů Liber kvůli uniku uživatelských dat. Jde o dohru kauzy z roku 2018, kdy byly webové stránky společnosti napadeny hackery, a v ohrožení se ocitly osobní a platební informace více než devíti milionů uživatelů. Firma se proti trestu hodlá odvolat.

Vyšetřování odhalilo bezpečnostní mezeru v chatbotu z dílny společnosti Inbenta Technologies, kterého Ticketmaster využíval na svých stránkách. Právě přes něj se hackeři byli schopni dostat k platebním informacím zákazníků, což vedlo k finanční újmě 60 tisíc klientů banky Barclays.

příloha_ovladnete_sva_data

Jiná banka, Monzo, musela kvůli úniku vystavit 6 tisícům klientů nové platební karty. Vyšetřovací úřad ve svých závěrech uvádí, že banky na podezřelé jednání společnost Ticketmaster upozorňovaly, té však zabralo devět týdnů, než aktivity na své platební stránce začala monitorovat.

„Ticketmaster měl vyvinout větší snahu, aby riziko kyber-útoků snížil. Tím, že ji nevyvinul, vystavil miliony lidí ve Velké Británii a Evropě riziku újmy,“ stojí v oficiální zprávě. Ticketmaster na svou obranu uvedl, že „zabezpečení dat uživatelů a jejich důvěru bere vážně“ a s vyšetřovateli prý plně spolupracuje. Proti rozhodnutí se hodlá odvolat.

Byl pro vás článek přínosný?