Hlavní navigace

Time Warner míří do náruče AT&T – udává to nový směr v telekomunikacích?

24. 10. 2016

Sdílet

 Autor: © Ropix - Fotolia.com
Operátor ukazuje cestu, jak zlepšit hospodaření v telekomunikacích, které dlouhodobě klesají – tedy zaměřit se na poskytování zábavy.

AT&T hodlá odkoupit nadnárodní mediální a zábavní konglomerát za přibližně 85 miliard dolarů, v přepočtu tedy za 2 biliony 108 miliard korun. Transakce je dalším pokračováním trendu spojování ICT a mediálních společností.

Cílem dohody je zkombinovat obsah Timer Warneru, který vlastní velké filmové studio a dlouhý seznam zábavních služeb s distribuční sítí AT&T, která zahrnuje mobilní služby, širokopásmový přenos a televizní vysílání, sdělila firma AT&T v prohlášení.

Finanční podrobnosti ukazují, že dohoda se bude skládat částečně z výše zmíněné finanční transakce a částečně z akcií. Podílníci Time Warneru získají 107,50 dolarů za akcii, skládající se z 53,75 dolarů za akcii v penězích a 53,75 dolarů za akcii v cenných papírech AT&T.

Transakce má být uzavřena ke konci roku 2017, prozatím o ní rozhodují akcionáři Time Warneru a musí ji schválit americké ministerstvo spravedlnosti. Jako možné se jeví rovněž přezkoumání z rukou FCC (federální komunikační komise USA), neboť vysílací licence udělené právě touto komisí Time Warneru mohou být „přepsány“ na AT&T.

Již v červenci minulého roku AT&T odkoupilo DirecTV, čímž se z firmy stal největší poskytovatel placených televizních kanálů v USA.

Komunikační společnosti hledají nové způsoby přijmu již delší dobu. Např. Comcast získal 51 % v NBC Universal od General Electric v roce 2011, zatímco Verizon odkoupil několik menších mediálních firem a také rozšířil svou on-line působnost akvizicí AOLu. Chystá se také na odkoupení Yahoo, čímž by Verizon významně pronikl do oblasti internetového podnikání.

U nás je zase známá orientace telekomunikačních operátorů na televizní vysílání – především O2 silně prosazuje svou službu O2TV.

AT&T podle svých slov pracuje na předpokladu, že „budoucnost videa je mobil a budoucností mobilu je video“. Má se tak stát prvním operátorem v USA, který bude celonárodně konkurovat kabelovým společnostem v poskytování balíčků mobilní sítě a videa.

příloha_ovladnete_sva_data

Dohoda s Time Warner by zákazníkům mohla přinést nejlepší prémiový obsah na každou obrazovku, nehledě na způsob a zařízení, skrze jaké jej chtějí sledovat, dodává firma.

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump dohodu kritizoval, s tím, že jejím výsledkem by byla "příliš vysoká koncentrace moci v rukou příliš mála" a dodal, že jeho nová administrativa by s dohodou nesouhlasila.

Byl pro vás článek přínosný?