Hlavní navigace

Twitter podváděl, připustil jeho šéf

7. 9. 2018

Sdílet

 Autor: © bluedarkat - Fotolia.com
Šéf Twitteru Jack Dorsey vypovídal v americkém Kongresu. Připustil chyby a slíbil nápravu.

Šéf Twitteru Jack Dorsey při výpovědi před americkými zákonodárci přiznal, že algoritmy oblíbené sociální platformy „nebyly vždy nestranné“. Uvedl, že Twitter „neférově“ omezoval viditelnost šesti set tisíců účtů, včetně účtů některých členů amerického Kongresu, aniž by však jmenoval, zda se jednalo spíš o Republikány, Demokraty či zástupce jiných stran.

Dorsey musel před senátory na kobereček vysvětlit nařčení z toho, že Twitter cenzuruje konzervativní názory. Ze zaujatosti ho údajně viní hlavně několik republikánských politiků, včetně prezidenta Trumpa. „Twitter nečiní rozhodnutí na základě politické ideologie, ať už se to týká hodnocení obsahu nebo toho, jak vymáháme dodržování našich pravidel,“ uvedl Dorsey. Přiznal však, že společnost v minulosti chybovala.

Kritika týkající se cenzury posílila, když Twitter před dvěma lety přidal k výsledkům vyhledávání tzv. filtr kvality. Někteří uživatelé si následně všimli, že jejich tweety už se mezi výsledky vyhledávání neobjevují a dovtípili se, že jsou skryté.

Dorsey vypověděl, že v rámci administrace příspěvků Twitter pracuje se „stovkou znaků“, na základě kterých rozhoduje, „co zobrazit, čemu snížit hodnocení a co odfiltrovat“. „Neděje se tak ale na základě politické ideologie,“ dodal.

Podle něj  algoritmus zohledňoval i jednání followerů daného účtu, někteří politici tak mohli doplatit právě na něj. „Bylo to nefér, ale už jsme to opravili.“

příloha_ovladnete_sva_data

Podle některých senátorů byl ale výslech Dorseyho ztrátou času -- Paul Sabanes uvedl, že ho podnítily „konspirační teorie podporované prezidentem“, jeho demokratický kolega Jerry McNerney pro změnu uvedl, že Dorseyho předvolání bylo jen snahou o aktivaci republikánských voličů.

Další z demokratů, Fank Pallone, si rýpnul přímo do prezidenta: „Twitter lze těžko obviňovat z předpojatosti proti konzervativismu, jestliže prezidentu Trumpovi umožňuje zveřejňovat jeho dětinské tweety a dezinformace.“

Byl pro vás článek přínosný?