Hlavní navigace

Veletrh CES 2018 skončil. Přinesl technologie očekávané i neočekávané

15. 1. 2018

Sdílet

 Autor: IDGNS
Největší veletrh spotřební elektroniky na světě CES skončil a na další si budeme muset počkat na leden 2019, ve dnech 8. až 11. ledna.

Za čtyři příliš krátké dny se toho na CES vyskytlo opravdu mnoho. Zrekapitulujme si v rámci posledního dne některé produkty, které jiskří charakterem nebo technologiemi, ale kterým jsme pozornost nevěnovali.

Obří televize, spousta mobilních telefonů a neuvěřitelné množství nositelných zařízení CES přímo zaplavily, ale pod touto ohromnou zásobou tradičnějších produktů se skrývají i neočekávané výrobky. Překvapí například velmi roztomilá plyšová kachnička.

Kachnička My Special Aflac od firem Aflac a Sproutel v sobě skrývá množství senzorů, které umožňují reagovat na dotyky uživatele – podrbejte ji na bradě a kachnička spokojeně zakváká, pošimrejte jí pod křídlem a začne se smát. V tom se nijak neliší od běžně dostupných produktů, třeba slavného Furby.

Tahle kachnička má ovšem terapeutický význam a je stvořena pro malé děti s rakovinou. Protože tyto děti mají často problém s vyjádřením toho, jak se cítí, kachnička jim v tom pomůže – pomocí RFID emoji karet dokáže kachnička napodobit emoce jejich vlastníka – dítěte.

Díky speciálnímu konektoru je také možné napodobit, že dítě kachničce dává chemoterapii, zatímco jí samo postupuje. Tato hra má dětem pomoci vyrovnat se s vlastní léčbou; měla by jim také usnadnit celý proces léčby tím, že v ní díky plyšové hračce nebudou samy. Ke kachničce navíc existuje i doprovodná aplikace s prvky rozšířené reality.

Ačkoli nejde o technologicky nijak extrémně pokročilé řešení, tak potenciální využití, a především účel produktu, si zaslouží pozornost.

Nepřehlédnutelnou zajímavostí je chytré zrcadlo, které představila firma Kohler a které obsahuje Alexu od Amazonu.

Zrcadlo Verdera tvoří z koupelny chytrou centrálu celé koupelny. Pomocí Alexy si můžete třeba rozsvítit nebo zhasnout světla, přehrát hudbu nebo zprávy, nechat si říct zprávy o počasí a dopravě (což by třeba při ranním čištění zubů mohlo skutečně být užitečné) a celkově fungovat podobně jako Amazon Echo, avšak s přidaným benefitem toho, že funguje také jako klasické zrcadlo.

Prozatím je ovšem Verdera poněkud limitována – především tím, že zase tolik chytrých produktů pro koupelnu ještě není běžně dostupných. Při použití chytré toalety, kterou Kohler vydá příští rok, už by to však mohlo být zajímavé; dostupný je také chytrý kohoutek pro umyvadlo.

Konstrukce je poměrně jednoduchá, zrcadlo obsahuje dva mikrofony a reproduktory. Celé zařízení je samozřejmě voděodolné, reproduktory jsou hermeticky uzavřené. Zrcadlo samo umí i posvítit, a lze jej nastavovat hlasem.

příloha_ovladnete_sva_data

Mluvit na svou toaletu se vám možná zdá přehnané, ale v budoucnu, za několik let, to klidně může být nový standard.

CES 2018 sice končí, ale nezoufejte si: i letošní rok je nacpaný množstvím dalších veletrhů a konferencí, z nichž vám rádi poskytneme ty nejzajímavější zprávy a novinky.

Byl pro vás článek přínosný?