Hlavní navigace

Update: Windows 10 už překonaly hranici 200 milionů uživatelů

4. 1. 2016

Sdílet

 Autor: Microsoft
Nejnovější informace z Microsoftu ukazují, že počet zařízení se systémem Windows 10, které byly během posledního měsíce v provozu, přesáhl hranice dvou set milionů. Přitom zprávy z konce roku ukazovaly něco jiného.

Microsoft přitom do tohoto počtu zahrnul nejen PC a tablety, ale také herní konzole Xbox One a chytré telefony s preview Windows 10 Mobile.

Původní zpráva: Po pěti měsících na trhu běží Windows 10 na zhruba 164 milionech počítačů. Uživatelský podíl nejnovějšího operačního systému od Microsoftu – tedy počet počítačů, na nichž je nainstalovaný – v prosinci vzrostl o jedno procento a dostal se v závěru roku na 10 %.

Meziměsíční nárůst mezi listopadem a prosincem tak potvrzuje trend zpomalujícího růstu, který naznačily už měsíce předchozí, kdy tento činil od září postupně 1,4 %, 1,3 % až nakonec na listopadových 1,1 %. Připomeňme, že Windows 10 byly na trh puštěny 29. července 2015. Pouze mezi uživateli Windows je jejich tržní podíl samozřejmě vyšší, ovšem jen mírně, činí 10,9 %.

S informacemi přišla společnost Net Applications, samotný Microsoft se naposledy k tématu vyjádřil v říjnu, kdy jeho zástupci uváděli, že Windows 10 běží na 110 milionech počítačů. Podle odborníků však může mít toto mlčení souhlasný charakter, v minulosti se totiž Microsoft výsledky rád chlubil, zvlášť, dosáhl-li kulaté mety. Je tak pravděpodobné, že se Windows 10 skutečně ještě nepodařilo pokořit dvouset milionovou hranici.

Zároveň se ale hodí přidat data irské společnosti StatCounter, podle které se Windows 10 v prosinci naopak dařilo růst. Podle Irů dokázal operační systém v posledním měsíci uplynulého roku poskočit o 1,7 % a dostat se na celkových 11,8 %. Rozdíl je v tom, že zatímco měření Net Applications se zaměřuje na jednotlivé uživatele, StatCounter při svých statistikách vychází z aktivity pozorované na internetu.

Na čem se obě společnosti ale shodnou, je, že Windows 10 v každém případě zaostává za Windows 7. Sedmičky se podle Net Applications během prvních pěti měsíců na trhu dostaly podíl 11,2 %, tedy o 0,3 % vyšší než desítky. Podle StatCounter Desítky za svou dřívější verzí zaostávají pouze o 0,1 %.

příloha_ovladnete_sva_data

Je však spravedlivé dodat, že klesající tempo růstu není v případě nového softwaru ničím výjimečným. Jakýkoliv software zpravidla zažívá největší růst během prvního měsíce, pak většinou klesá, byť se čas od času mohou objevit výkyvy. A týká se to rovněž oblíbených Windows 7, které dokázaly meziměsíčně růst jen během prvních tří měsíců.

Otázkou je, jestli takový argument dokáže Microsoft uchlácholit. Společnost dávala agresivní propagací od začátku najevo, že chce Desítkami zastínit všechny předchozí verze systému (Microsoft si dal za cíl mít v půli roku 2018 Windows 10 na jedné miliardě zařízení), včetně Windows 7, což se nestalo. Do jaké míry za to může právě sebevědomá až agresivní politika Microsoftu či diskutovaný systém aktualizací, by asi nejlépe zodpověděli samotní uživatelé.

Byl pro vás článek přínosný?