Hlavní navigace

Zemřel Paul Allen, jeden ze zakladatelů Microsoftu

16. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Miles Harris, Wikimedia Commons
Paul Allen, spoluzakladatel společnosti Microsoft, filantrop a vesmírný i podvodní nadšenec, zemřel v Seattlu ve věku 65 let, a to kvůli komplikacím s non-Hodgkin lymfomem.

Allen a Bill Gates založili Microsoft v roce 1975. Allen ale Microsoft opustil v roce 1982, kdy se mu rakovina poprvé objevila a znovu s ní bojoval v roce 2009. Před několika měsíci pak uvedl, že se mu tato choroba vrátila.

Gates je podle svých slov zklamaný ztrátou jednoho z jeho nejstarších a nejdražších přátel. Osobní počítače by podle něj bez Allena neexistovaly.

Kromě výpočetní techniky a sportu, kde vlastnil několik významných klubu v severní Americe, byl součástí i prvního soukromého projektu přenést civilní osoby  do suborbitálního prostoru. Loď SpaceShipOne, která úspěšně odstartovala v roce 2004, tak získala tak cenu Asari X. V roce 2011 stál i za startem společnosti Stratolaunch Systems působící v oblasti vesmírné dopravy.

příloha_ovladnete_sva_data

Také dal 2 miliardy dolarů na podporu ozdravění oceánů, boji proti bezdomovectví či pokročilého vědeckého výzkumu. Mezi známé activity Allena patří i hledání různých podmořských vraků, kdy přispěl k nalezení řady lodí zejména z druhé světové války.

Allen patřil mezi nejbohatší světové osobnosti, když se umístil na 44. místě v seznamu miliardářů Forbes 2018 s odhadovanou čistou hodnotou jmění více než 20 miliard dolarů. Navzdory svému bohatství si ale zachoval auru počítačového geeka, který se skromně oblékl a pečlivě střežil své soukromí, uvádí magazín Times.

Byl pro vás článek přínosný?