Hlavní navigace

Zemřel Steve Jobs - vizionář, který vzkřísil Apple

6. 10. 2011

Sdílet

Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti Apple, včera zemřel ve věku 56 let po dlouhé a prakticky nevyléčitelné nemoci.

Jobs, který rezignoval koncem srpna po 14 letech na svůj post CEO Applu, byl nahrazen Timem Cookem, ale stále zastával formálně roli předsedy představenstva Applu.

Informaci o možné smrti Steve Jobse, který trpěl rakovinou slinivky a byl od ledna na zdravotní dovolené, přinesla média již několikrát v letošním roce, nyní jde ale o skutečně potvrzenou informaci a ani veškerá dostupná lékařská péče nepomohla smrt Steva Jobse odvrátit. Paradoxem je, že se tak stalo den poté, co Apple představil novou generaci smartphonu iPhone, který ovšem trh přijal poměrně chladně. Více viz článek iPhone 4S od Applu pod tvrdou kritikou veřejnosti.

Steve Jobs stál u prvních projektů počítačů značky Apple a Mac, které přišly s řadou inovací oproti běžným počítačům první poloviny 80. let. V roce 1985 byl ale z firmy vyhozen a založil vlastní společnost NeXT Computer. Díky ní se pak i v roce 1996 vrátil zpět do Applu, neboť ten NeXT koupil a i přes nelehkou pozici danou tvrdou konkurencí ze strany PC se Jobsovi povedlo Apple pozvednout na současnou úroveň jednoho z největších hráčů. A to zejména díky dobrému odhadnutí požadavků trhu a nadchnutí uživatelů pro produkty Applu, pro něž byl Steve Jobs schopný vytvořit dojem exkluzivity a bezkonkurenčnosti. Produkty založené na iOS se staly hlavním zdrojem příjmů Applu a firma dokázala prorazit v oblastech, v nichž předtím neměla prakticky žádný podíl na trhu. Například pozice iPadu je dodnes neohrožena a i přes intenzivní snahu konkurentůi a podle analytiků tomu tak bude i v následujících letech.

Jobs byl známý svým tvrdým způsobem vedení, díky čemuž si nezískal mezi zaměstnanci Applu příliš oblibu a byl schopný své podřízené vyhodit údajně kvůli maličkostem. Svoji funkci CEO Applu pak vykonával za symbolický plat jednoho dolaru.

Byl pro vás článek přínosný?