Hlavní navigace

Zemřelé technologie roku 2018

4. 1. 2019

Sdílet

 Autor: © Creativa - Fotolia.com
Přelom roku bývá obdobím bilancování, pojďme si proto shrnout několik technologií, produktů či služeb, které do nového letopočtu nepřežily. Ty, které zastaraly, krátkodobé trendy nebo novinky, které se prostě jen neuchytily.

Sociální média

V květnu svou snahu o úspěch definitivně ukončil Klout – web a aplikace, která se snažila sociálním sítím přidat hodnotu tím, že hodnotila uživatele tzv. Klout skóre, vyjadřujícím míru vlivu online. V říjnu byla pro změnu ukončena Path, sociální síť pro nejbližší přátele a rodinu, která se snažila být výjimečná tím, že omezovala množství „přátel“. Rok 2018 znamenal konečnou též pro osobního asistenta Facebook M či posledního mohykána mezi „klasickými“ messengery – Yahoo Messenger.

 

Google

Jako každý rok, také ten uplynulý uzavřel Google inventurou a odpískal několik projektů, které si to, upřímně, zasloužily. Aplikace Goggles, umožňující vyhledávání prostřednictvím fotografií, tak uvolnila prostor pokročilejší Google Lens. Do března dobíhá čas experimentální messagingové aplikaci Allo, stejný deadline dostal též alternativní emailový klient Inbox a o ohlášeném konci sociální sítě Google+ jsme už na Computerworldu psali několikrát.

 

Steam

Zatímco hráči čekají na slibovanou generálku aplikace Steam, v rámci služby v loňském roce došlo k několika změnám. V listopadu bylo rozhodnuto o konci Steam Linku coby streamovacího hardwaru, herní streaming v režii společnosti Valve však bude dál fungovat v podobě softwaru (jen ne na iOS). S 1. lednem skončila podpora Steamu pro Windows XP a Vista, platforma navíc do budoucna musí počítat s ještě silnější konkurencí, kdy herní vývojáři jako Epic Games, Bethesda a další rozjíždějí vlastní obchodní platformy.

 

Pebble

Chytré hodinky značky Pebble odstartovaly slibně, ovšem poté, co firmu koupila společnost Fitbit, řadu zarazila. Online podpora pro Pebble fungovala do června, po tomto datu však byla značně omezena. V současnosti jejich odkaz přežívá pouze díky systému Fitbit OS, respektive díky neoficiálnímu komunitnímu projektu Rebble.

 

příloha_ovladnete_sva_data

Swype, Opera VPN a další

V roce 2018 nový vlastník Nuance vyřknul definitivní ortel nad klávesnicí Swype, umožňující psaní tahem, případně hlasové diktování. Po dvou letech skončila také bezplatná VPN pro prohlížeč Opera, stejně jako dedikované VPN aplikace pro iOS a Android. Nvidia v květnu ukončila partnerský program GeForce, Intel dal pro změnu sbohem procesorům Kaby Lake-X, které nebyly dostatečně atraktivnější oproti standardní řadě Kaby Lake, navíc vyžadovaly další investici v podobě drahé desky X299. A samozřejmě, jak známo, Microsoft hned zkraje loňského roku ukončil mainstreamovou podporu Windows 8.1 ...

Byl pro vás článek přínosný?