Hlavní navigace

Google může testovat auta bez řidiče na silnicích

9. 5. 2012

Sdílet

Nevadský odbor motorových vozidel udělil jako první společnosti Google povolení na testování autonomních vozidel na veřejných komunikacích. Vozidla bez řidiče bude pravděpodobně možné prozatím potkávat spíš na méně rušných silnicích.

„Jedná se o první fázi,“ vysvětlil mluvčí dopravního odboru Tom Jacobs. „Tento autonomní systém ovládá brzdy, akcelerátor a volant.“ Úřad jedná na základě zákona platného v tomto státě, který byl schválen loni v létě a který zavádí pravidla pro autonomní vozidla fungující bez lidské obsluhy. Má usnadnit nasazení vozidel, která budou ovládána umělou inteligencí, soustavou snímačů a jednotkou GPS, na veřejných komunikacích.

Před měsícem se zástupci Googlu vydali do automobilek v Detroitu, aby se poohlédli po vhodném partnerovi pro svůj projekt aut vybavených automatickým řidičem. Cílem tohoto výzkumného projektu je nasazení takových vozidel do běžného provozu do 10 let. Podle Jacobse není ovšem Google jediný, kdo hodlá takto ovládaná vozidla v Nevadě testovat. Na jeho odbor se údajně obrátili i další zájemci o stejné povolení.

Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?