Hlavní navigace

Konec BlackBerry se blíží, jak se připravit?

17. 10. 2013

Sdílet

 Autor: © mhristov - Fotolia.com
Společnosti spoléhající se výhradně na služby BlackBerry by si měly začít pomalu připouštět možnost, že za rok už BlackBerry nemusí vůbec existovat.

Není potřeba okamžitě opouštět všechny služby, které v současnosti BlackBerry nabízí, ale možná je na čase začít se poohlížet po alternativách.

Pokud je celý mobilní ekosystém společnosti vybudovaný kolem BlackBerry, první problémem, nad kterým se taková společnost musí zamyslet, je, zda přejde na jinou platformu nebo začne využívat strategie BYOD a umožní zaměstnancům v práci používat jejich vlastní zařízení

Při přechodu na jinou platformu je důležité zvážit, které služby společnost využívá nejčastěji a podle toho zvolit Android, iOS či Windows Phone. BYOD je mezi zaměstnanci oblíbeným řešením, před jeho zavedením je však nutné zvážit všechna bezpečnostní rizika a vedlejší náklady.

Společnost BlackBerry v podstatě vytvořila koncept správy mobilních zařízení (MDM). BlackBerry Enterprise Server společnostem poskytuje přímou kontrolu nad mobilním ekosystémem a také nástroje, které chrání a spravují zařízení BlackBerry.

Na rozdíl od ostatních výrobců mobilních zařízení, BlackBerry poskytuje vlastní proprietární ekosystém, kdežto Android, iOS i Windows Phone se spoléhají na systémy MDM třetích stran. BlackBerry však uživatelům Androidu a iOS nabízí BlackBerry Mobile Fusion, službu, která rozšiřuje povědomé prostředí BES i na tyto platformy. Pro Windows Phone tato možnost neplatí a i na Android a iOS je spíše dočasným řešením.

Jednou z oblíbených služeb, které BlackBerry nabízí, je taky BlackBerry Messenger (BBM), přes kterou lze spolehlivě a bezpečně komunikovat. Při přechodu na jinou platformu půjde tato služba nahradit jen těžko. „BlackBerry je stále jediným poskytovaltem mobilních telefonů, který obchází operátory,“ říká Rob Enderle, hlavní analytik ze společnosti Enderle Group.

Na první pohled vypadají obdobně iMessage od Applu, ale ve skutečnosti zprávy odesílají tradičně, pouze mají jiný vzhled. Je však možné, že BlackBerry v budoucnu uvolní aplikaci BBM pro iOS i Android a že tuto platformu vyčlení jako samostatný podnik. To by mohlo zajistit její fungování i v případě pádu nebo rozpadu původní společnosti.

BlackBerry je ještě stále i přes své potíže synonymem pro mobilní bezpečnost. I ostatní zařízení mohou fungovat pro firmy výborně, avšak k věcem jako ochrana dat nebo jejich kódování přistupují oproti BB chladněji.

Při přechodu na novou platformu je potřeba zjistit, zda jsou její bezpečnostní služby a možnosti dostatečné pro konkrétní potřeby, a zajistit, že bude manažer IT schopen prosadit nová a nezbytná bezpečnostní pravidla.

Dalším problémem s přechodem na jinou platformu by mohlo být nalezení alternativních aplikací a hlavně jejich přizpůsobení. Společnosti by si měly udělat přehled pro ně nejdůležitějších aplikací a poté porovnat nabídky jednotlivých platforem a toho, co nabízejí.

Budoucnost BlackBerry vypadá ponuře, ale stále je otázkou, která společnosti ji koupí a zda bude své služby případně provozovat i nadále. Mít připravenou alternativu se však vyplatí v každém případě.

Byl pro vás článek přínosný?