Hlavní navigace

Google+ je na dobré cestě porazit Facebook

30. 7. 2011

Sdílet

Po prvním měsíci zkušebního provozu se zdá, že Google+ se vyhne dosavadním selháním Googlu v oblasti sociálních sítí.

Ve srovnání se službami Google Buzz, která byla ostře kritizována za nedostatečnou ochranu soukromí uživatelů, či Orkut, která je populární jen v některých zemích, jako je třeba Brazílie či Indie, se zdá být Google+ konečně vítězstvím, protože dokázal zaujmout po celém světě a první reakce jsou na něj víceméně pozitivní.

Samozřejmě, že i Google+ má stále nějaké bezpečnostní nedostatky, ale ve srovnání s Buzzem jsou zanedbatelné. Kritizován byl také za mazání firemních profilů a za osobních účtů pod pseudonymy, neboť obojí je zatím zakázané, ale přinejmenším v oblasti firemních profilů Google slibuje nápravu. Více najdete v článku Google+ selhává v přístupu k firemním uživatelům.

Nicméně již první měsíc provozu, který přitáhl desítky milionů zájemců, ukazuje na to, že možná konečně přichází životaschopná konkurence pro Facebook, která může tomuto gigantovi odlákat řadu nespokojených uživatelů. Jeho dominance ve světě sociálních sítí byla dosud s jeho 750 miliony uživatelů nepřehlédnutelná, ale podle analytiků to bylo do velké míry způsobeno tím, že uživatelé neměli ani příliš na výběr kam migrovat. Sami zástupci Googlu očekávají, že získat prvních 100 milionů uživatelů bude otázkou velmi krátké doby.

Josh Bernoff, viceprezident pro výzkum ve společnosti Forrester Research, ovšem říká, že zatím je brzy odhadovat, zda se Google+ opravdu stane hrozbou pro Facebook a nebo přitáhne jen určitou limitovanou skupinu. V každém případě ale Bernoff přiznává, že Google+ překonal jeho původní očekávání. Naopak Charlene Li, zakladatelka Altimeter Group, již hovoří o jasném potenciálu pro úspěch služby Google+.

Konkurence na trhu sociálních sítí je v každém případě výhrou pro uživatele, neboť podobně jako byl Google nucen intenzivněji inovovat svůj vyhledávač po spuštění Bingu od Microsoftu, snaží se teď Facebook co nejvíce zaujmout uživatele. Mezi jeho poslední novinky patří například spuštění videochatu využívajícího Skype, uvolnění aplikace pro mobilní přístup i z běžných telefonů a aktuální novinkou je spuštění programu odměn za objevené chyby (viz článek Facebook začíná vyplácet odměny za nalezené chyby).

Li proto očekává, že i Facebook se nyní bude rychleji měnit než dříve a lépe reagovat na potřeby a požadavky uživatelů. Možná přidá i funkci pro rozdělování přátel do skupin, což je vlastnost, která u něj zatím chybí a v případě velkého množství kontaktů pak dochází ke zvyšování nepřehlednosti. Google+ již nabízí tuto funkci pod názvem Circles a ta si získala poměrně velkou popularitu.

Byl pro vás článek přínosný?