Hlavní navigace

10 tajných tipů pro práci se styly v programu MS Word - 6. díl

16. 11. 2012

Sdílet

 Autor: (c) markus_marb - Fotolia.com
Dnešní díl našeho seriálu o stylech v MS Word je věnován vytváření stylu pro odrážkový seznam, jež vám usnadní vytváření jakýchkoliv seznamů.

Textový editor MS Word nabízí mimo řady jiných skvělých funkcí i propracované nástroje pro práci se styly. I když řada uživatelů tvrdí, že se při běžné práci s textovým editorem bez nich obejde, zkusíme vás přesvědčit o opaku. Pokusíme se vám ukázat, jak s pomocí stylů ještě více zefektivnit práci s textovým editorem a prozradíme vám 10 tajných triků, které prostě a jednoduše musíte znát.

 

1. díl - Úvod a možnosti používání stylů

2. díl - Vytváření stylů

3. díl - Převod oblíbeného formátování na styl a používání stylů z programu MS Word 2003

4. díl - Odstranění formátování z dokumentu

5. díl - Kopírování stylů z jiných dokumentů

 

6. Vytvoření vlastního stylu pro kontrolní seznam

Pokud často vytváříte velké množství odrážkových seznamů, pak se vám pro tento účel bude bezesporu hodit vlastní styl, který vám práci s těmito odrážkovými seznamy jednoznačně urychlí. Začněte tím, že napíšete jedno nebo dvě slova, která následně naformátujete pomocí odrážky v podobě zaškrtávacího políčka: klepněte na záložku Domů, klikněte na rozevírací seznam Odrážky a zde ze seznamu odrážek vyberte zaškrtávací políčko. Pokud v seznamu žádná zaškrtávací políčka nemáte, pak klepněte na položku Definovat novou odrážku > Symbol a vyhledejte ve fontu Wingdings zaškrtávací políčko nebo jiný vhodný symbol. Následně zvolený symbol vyberte a potvrďte stiskem OK.

Nyní máte seznam s odrážkami vytvořený, takže z něj můžete vytvořit styl: označte text s odrážkami, klepněte na záložku Domů a otevřete rozevírací seznam s galerií stylů. Vyberte položku Uložit výběr jako nový rychlý styl, styl pojmenujte a stiskněte tlačítko OK. Pokud následně přidáte tuto položku do souboru normal.dotm, pak bude k dispozici i u všech nových dokumentů založených na této šabloně, takže budete moci nový styl použít kdykoliv.

Vlastní styl pro kontrolní seznam vám urychlí formátování seznamu do podoby kontrolního seznamu

Následující díl seriálu je věnován problematice vytváření a práci se styly pro obrázky, resp. problémům, které vyvstávají při pokusech vytvořit vlastní obrázkový styl.

Byl pro vás článek přínosný?