Hlavní navigace

10 tajných tipů pro práci se styly v programu MS Word - 8. díl

18. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © pressmaster - Fotolia.com
V dnešním díle si ukážeme tvorbu obsahu využívající styly typu Nadpis. Poznáte v něm, že pokud použijete tyto styly, je vytvoření obsahu i u rozsáhlejšího dokumentu velmi jednoduché.

Textový editor MS Word nabízí mimo řady jiných skvělých funkcí i propracované nástroje pro práci se styly. I když řada uživatelů tvrdí, že se při běžné práci s textovým editorem bez nich obejde, zkusíme vás přesvědčit o opaku. Pokusíme se vám ukázat, jak s pomocí stylů ještě více zefektivnit práci s textovým editorem a prozradíme vám 10 tajných triků, které prostě a jednoduše musíte znát.


1. díl - Úvod a možnosti používání stylů

2. díl - Vytváření stylů

3. díl - Převod oblíbeného formátování na styl a používání stylů z programu MS Word 2003

4. díl - Odstranění formátování z dokumentu

5. díl - Kopírování stylů z jiných dokumentů

6. díl - Tvorba stylu pro odrážkový seznam

7. díl - Jak na vytvoření vlastního obrázkového stylu

 

8. Tvorba obsahu ze stylů typu Nadpis

Styly vhodné pro nadpisy, které jsou standardně součástí programu MS Word – konkrétně styly Nadpis1, Nadpis2 či Nadpis3 – jsou vhodné nejen pro nadpisy, ale u delších dokumentů se hodí i pro urychlení tvorby obsahu.

Nejprve vyberte část textu, kterou naformátujete jako nadpis. Klepněte na záložku Domů a otevřete galerii stylů. Pro nadpis první úrovně vyberte styl Nadpis1, pro nadpis druhé úrovně vyberte styl Nadpis2. Styly můžete nastavit i prostřednictvím klávesových zkratek: styl Nadpis1 nastavíte klávesovou zkratkou Ctrl-Alt-1, styl Nadpis2 nastavíte klávesovou zkratkou Ctrl-Alt-2. Vzhledem k tomu, že se jedná o odstavcové styly, postačí, když umístíte kurzor kamkoliv do odstavce – není tedy nutno označovat celý nadpis.

Pokud pro formátování dokumentu používáte styly Nadpis1 a Nadpis2, pak se dá vytvořit obsah naprosto automaticky

Po naformátování nadpisů v dokumentu můžete začít s vytvářením obsahu. Klepněte v dokumentu na místo, kam má být obsah umístěn, klepněte na záložku Reference, kde vyberte možnost Obsah > Vložit obsah a stiskněte tlačítko OK. Word následně automaticky vytvoří obsah, přičemž použije nadpisy naformátované stylem Nadpis1 jako hlavní položky obsahu, nadpisy naformátované stylem Nadpis2 pak použije jako vedlejší položky obsahu druhé úrovně a konečně nadpisy naformátované stylem Nadpis3 použije jako vedlejší položky třetí úrovně.

ICTS24

 

V příštím, již závěrečném díle našeho seriálu o stylech v programu MS Word se podíváme na to, co zajímavého je možné z hlediska stylů nastavit pro speciální úseky (například zdrojového kódu) v dokumentech a dozvíme se, k čemu se může hodit podokno oblasti stylů.