Hlavní navigace

20 méně známých aplikací pro jednodušší život - 5. díl

11. 12. 2013

Sdílet

 Autor: (c) Scanrail - Fotolia.com
Ty nejlepší věci jsou často zadarmo. To platí i pro počítače. Někdy však není úplně jasné, jak ty nejlepší věci najít.

Předchozí díl

Unlocker

Unlocker

Jestliže vám Windows nedovolí smazat soubor, protože je údajně právě používán (i když jste si stoprocentně jistí, že není), pak máme v nabídce Unlocker, aplikaci, která vám umožní odemknout či zcela vypnout neposlušné aktivní procesy prostřednictvím kontextového menu aktivovaného kliknutím pravým tlačítkem. Po odstranění této překážky můžete soubor smazat či přesunout, jak je libo.

Jen dávejte pozor, abyste v záchvatu přílišného entuziasmu nedeaktivovali důležitý proces Windows!

Eraser

Eraser

Jakmile Unlocker soubory odblokuje, přichází na řadu Eraser, který vám je pomůže smazat. Pro lidi, kteří pracují s citlivými daty, bude schopnost Eraseru mazat data bezpečně a permanentně jistě vítaná.

A co je ještě lepší, umožní vám Eraser zvolit si, kolikrát byste rádi při mazání citlivý soubor přepsali. Stačí vám jednoduchý pseudo-náhodný přepis dat? Nebo možná třífázový přepis schválený americkým ministerstvem obrany? Či proces pana Gutmanna, který je schopen přepisovat data v celkem 35 krocích? Eraser pro vás má řešení, ať si vyberete cokoliv.

Třešničkou na dortu je fakt, že se Eraser při instalaci integruje do kontextového menu aktivovaného pravým tlačítkem myši, a navíc umožňuje plánované mazání konkrétních složek a souborů. Opět zde ale platí: dávejte pozor na to, co mažete. Co jednou smažete, to už nevrátíte.

Recuva

Recuva

Co když ale potřebujete opačný proces, tedy vrátit smazaný soubor zpět do života? Pak je jednoduchým řešením Recuva.

ICTS24

Myslete však na to, že Recuva nebude schopna obnovit všechny smazané soubory, a už vůbec ne ty, které jste smazali pomocí nástroje typu Eraser. I přesto vám může Recuva čas od času zachránit krk, takže stojí za vyzkoušení.

Pokračování