Hlavní navigace

20 tisíc firem dostane obsílku kvůli softwarovému pirátství

1. 10. 2009

Sdílet

„Pokud víte o nelegálním softwaru u konkurence, oznamte to!“ – v tomto duchu se ponese podzimní protipirátská kampaň organizace BSA (Business Software Alliance).

 Více než 20 tisíc malých a středně velkých firem obdrží začátkem října dopis s výzvou, aby ohlásily výskyt nelegálního softwaru u konkurence. „Reagujeme tak na značný nárůst počtu žádostí o zásah proti firmám, které užívají nelegální software. Obrací se na nás nejčastěji management firem, které si software poctivě kupují a cítí se nekalou hospodářskou soutěží konkurence ohroženi,“ uvedl tiskový mluvčí  BSA Jan Hlaváč.

„Zejména specializované společnosti – například konstruktéři, architekti, designéři či grafici – tak mohou ročně na nákupu legálního softwaru ‚ušetřit‘ až statisíce korun. Dopouštějí se tím nezákonného jednání a získávají neopodstatněnou konkurenční výhodu. Hodláme proti nim tvrdě zakročit,“ varoval Jan Hlaváč. Oznámení budou moci manažeři, majitelé firem, ale i zaměstnanci odeslat písemně prostřednictvím formuláře přiloženého k dopisu, který obdrží poštou. Případně může kdokoli vyplnit on-line variantu oznámení na www.bsa.org/softwarelegalne či využít k nahlášení infolinku BSA.

CS24

 Počet žádostí o zásah proti konkurenci meziročně podle BSA stoupl zhruba o 60 procent. „V minulých letech jsme dostávali tyto žádosti nárazově. Letos jde až o několik desítek oznámení každý měsíc. Trend má navíc vzrůstající tendenci a pravděpodobní souvisí se stupňujícím se konkurenčním bojem vyvolaným hospodářskou krizí,“ řekl Jan Hlaváč.