Hlavní navigace

Poznejte 20 zdarma dostupných utilit pro ladění výkonu pevných disků - 4. díl

Sdílet

V tomto článku najdete 20 vydařených nástrojů pro optimalizaci vašich pevných disků, díky nimž navždy učiníte přítrž chybám či ztrátám dat na pevných discích.

Chyby na pevném disku či ztráta dat představují doslova noční můru pro každého uživatele. Aby k nim pokud možno nikdy nedošlo, připravili jsme pro vás v tomto článku několik užitečných utilit, s nimiž získáte nad svým pevným diskem absolutní kontrolu. Výkon počítače velmi silně ovlivňuje stav pevného disku – operační systém u pevného disku, který není v pořádku, běží automaticky výrazně pomaleji. Neustálým odstraňováním a zapisováním souborů se navíc každý pevný disk fragmentuje. Čím vyšší je úroveň fragmentace, tím je pevný disk pomalejší.

Nyní vám nabízíme vše, co potřebujete pro vyladění výkonu pevného disku: jedná se o nástroje pro dodatečné odstranění souborů, sledování stavu pevného disku, nastavení míry hlučnosti či okamžitého zjištění zatížení pevného disku. Vůbec nezáleží na tom, zda na pevném disku vytváříte diskové oddíly, provádíte defragmentaci nebo úklid – ve výběru našich 20 utilit pro ladění pevného disku určitě najdete ten správný nástroj pro každý úkol. A to nejlepší na konec: všechny programy jsou dostupné zdarma!

Předchozí díly článku:

http://pcworld.cz/software/20-zdarma-dostupnych-utilit-pro-ladeni-vykonu-pevnych-disku-i-10002

http://pcworld.cz/software/20-zdarma-dostupnych-utilit-pro-ladeni-vykonu-pevnych-disku-ii-10004

http://pcworld.cz/software/20-zdarma-dostupnych-utilit-pro-ladeni-vykonu-pevnych-disku-iii-10006

 

Unlocker

Chcete odstranit soubor, ovšem když se o to pokusíte, zobrazí se vám chybové hlášení, že požadovanou akci nelze provést, protože soubor používá nějaká jiná aplikace. Hlášení tohoto typu snad již potkalo prakticky každého. Pomoc v tomto případě nabízí nástroj Unlocker. Pomocí kontextového menu Unlocker, které se zobrazí po poklepání na jeden nebo více souborů, které chceme odstranit, pravým tlačítkem myši, se soubory odemknou tak, aby je bylo možné bez problémů odstranit.

Program je ve verzi 1.8.9 ke stažení na internetové adrese http://ccollomb.free.fr/unlocker/.

Unlocker

 




HDD Thermometer

Program HDD Thermometer sleduje teplotu pevného disku a chrání jej tak před přehřátím. V případě ohrožení pevného disku vysokou teplotou nástroj počítač vypne, spustí zadanou aplikaci, přehraje zvuk či zobrazí varovné hlášení. Maximální teplotu disku lze nastavit pro každé médium samostatně. Program se umisťuje v podobě ikonky v pravé části Hlavního panelu.

Nástroj si můžete ve verzi 1.3 stáhnout na internetové adrese http://www.rsdsoft.com/hdd-thermometer/.

HDD Thermometer

 




Testdisk

Program Testdisk představuje poloautomatický editor partition tabulek pevných disků. Jedná se o nástroj, který analyzuje strukturu dat na disku a vyhledává odstraněné i z nějakého důvodu chybějící diskové oddíly. Program podporuje následující typy diskových oddílů: BeFS (BeOS), FAT12, FAT16 a FAT32 (DOS/Windows), Ext2 a Ext3 (Linux), Linux Swap (verze 1 a 2), Netware NTFS (Windows NT/2K/XP), ReiserFS (verze 1 a 2) a UFS (FreeBSD/OpenBSD/NetBSD).

Nástroj si můžete ve verzi 6.11.3 stáhnout na internetové adrese http://www.cgsecurity.org/wi­ki/TestDisk.

TestDisk

 



Virtual Freespace

Utilita Virtual Freespace přehledně zobrazuje všechny pevné a vyměnitelné disky v jednom okně. Máte tak kapacitu všech disků doslova jako na talíři a hned tak vidíte, kolik je na nich ještě volného místa.

Program si můžete ve verzi 0.8 stáhnout na internetové adrese http://www.vssysteme.de.






Eraser

Soubory můžete obnovit, i když je smažete z pevného disku. To je skutečnost, která vadí zejména tehdy, pokud pracujete s důvěrnými daty na počítači, o který se dělí několik uživatelů.

CS24

Freewarová utilita Eraser odstraňuje soubory tak důkladně, že se nedají žádným jednoduchým způsobem znovu obnovit a zobrazit. Při práci využívá metodu Guttmannovu, metodu náhodných dat nebo metodu US DoD 5220 – 22.M.

Nástroj si můžete ve verzi 6.0.7 stáhnout na internetové adrese http://www.heidi.ie/eraser.

Eraser