Hlavní navigace

24“ IPS monitor Dell UltraSharp U2410

13. 8. 2009

Sdílet

 Autor:
Dlouho očekávané se stalo skutečností, společnost Dell vydala svůj první 24“ IPS monitor U2410 s velmi bohatou nabídku připojení.

Dell nevyrábí svoje vlastní LCD panely, místo toho do svých monitorů používá obrazovky různých společností. Ještě donedávna platilo, že do základních modelů šly levnější TN panely (které však mají kromě ceny i další výhody), do těch dražších pak S-PVA obrazovky Samsung. To druhé však pomalu přestává platit. Nedávno vydal Dell velmi povedený 22“ IPS monitor 2209WA (neplést s 2209W) s novým typem IPS panelu ve variantě e-IPS. Mezi velké výhody této novinky patřil standardní barevný prostor sRGB (72% NTSC), díky čemuž nebyly na monitoru přesycené červené a zelené barvy ani v aplikacích bez správy barev. Mnozí zákazníci proto s napětím čekali na 24“ IPS monitor Dell.

Nakonec jsme se ho dočkali se v podobě Dell U2410 s rozlišením 1920x1200 bodů (tedy ne jen HD 1920x1080). Přesná varianta IPS panelu není známa (zda S-IPS, H-IPS, e-IPS), známo však je, že monitor pokrývá 96 procent barevného prostoru Adobe RGB (110% NTSC). Co se na první pohled může jevit jako výhoda, to může být mnohdy přítěž. V grafických či jiných aplikacích podporujících barevné profily je širší barevné spektrum většinou výhodou, na druhou stranu v běžném prostředí operačního systému, ve hrách a ve většině webových prohlížečů však větší barevný rozsah vede k přesyceným a nepřirozeným červeným a zeleným barvám, většina obsahu je totiž stále tvořena pro užší barevné spektrum sRGB (72% NTSC). Dell sice uvádí, že monitor má emulaci sRGB prostoru, nicméně tyto bývají jen zřídka skutečně efektivní, zvláště pokud monitor nemá plné R+G+B LED podsvícení (popřípadě alespoň více LUT tabulek).

IPS panel v U2410 přináší řadu výhod, typicky výborné pozorovací úhly vlastní IPS obrazovkám (178 stupňů v obou rovinách). Doba odezvy je slušných 6 ms, kontrast až 1000:1, také za konektivitu se monitor nemusí stydět, nabízí HDMI, DisplayPort, DVI s podporou HDCP, klasické VGA, kompozitní a komponentní video i USB hub se čtyřmi porty. Výborné parametry doplňuje otáčecí stojan, který lze výškově nastavit v rozmezí 10 cm.

Dell UltraSharp U2410 už se prodává v Japonsku za cenu v přepočtu ~13650 korun (~525 euro), což je velmi slušné, tomu připočtěme tradičně velmi dobrý servis Dell. Uvedení v Evropě a USA ještě není známo, nicméně Dell nepatří k firmám, které by si nechával výrobky jen pro určité trhy.

CS24

Dell UltraSharp U2410

Dell UltraSharp U2410