Hlavní navigace

3D fotoaparát Fujifilm

13. 7. 2009

Sdílet

 Autor:
Již delší dobu se ví, že Fuji připravuje přístroj pro pořizování 3D fotografií, nyní je však konečně známa jeho přibližná cena.

Fujifilm je společnost, která vždy byla aktivní ve vývoji digitální fotografie, jako první v roce 1988 vytvořila digitální fotoaparát. Postupně však svou silnou pozici v oboru běžných fotoaparátů ztrácela, konkurenti jako Nikon či Olympus jsou neúprosní. Fuji by však ráda zopakovala svůj historický úspěch, a tak připravuje opět něco zcela nového - kompaktní 3D digitální fotoaparát i se speciálním zobrazovacím systémem.

Přístroj s příznačným názvem FinePix Real 3D System nebude nějaký obr spojující dohromady dvě zrcadlovky pro použití v profesionálních studiích, naopak to má být přístroj, který si lidé bez problémů vezmou například na dovolenou, aby mohli zvěčnit nezapomenutelné rodinné okamžiky s jednou dimenzí navíc. Velikostně se tedy blíží průměrnému novému kompaktu, i když na ty nejmenší samozřejmě nemá a popravdě to zřejmě není ani žádoucí.

FinePix Real 3D System s rozlišením 10 megapixelů má dva objektivy vzdálené od sebe přibližně stejně jako jsou lidské oči. Tím se vytvoří dva snímky, jeden pro levé, druhý pro pravé oko. Prohlížet si je lze různě, nicméně Fuji ohlásilo dva zvláště pro toto určené systémy - buď speciální 20cm (8“) LCD obrazovku, která promítá snímky pro obě oči (zřejmě se speciálním polarizačním filtrem) nebo možnost vytisknou 3D fotografie, to znamená snímky se speciální plastovou vrstvou fungující jako svého druhu 3D čočky. K tomu účelu chce Fuji spustit internetovou službu, kde si zákazníci objednání takových fotografií objednají.

To vše jsou již známé informace, nyní je však konečně známo více i oceně a datu uvedení. Fotoaparát by se měl v Japonsku začít prodávat již během léta, v Evropě a USA pak v září (september), cena bude kolem 600 amerických dolarů (~11500 korun, ~430 euro), což se za takovouto zajímavost nezdá přehnaně moc. Je nutné k tomu ale připočítat i speciální LCD obrazovku, jejíž cena by se mohla pohybovat v rozsahu 6000-10000 korun. Cena za 3D forografie ještě není určena, ale podle komentáře Fuji nepřekročí pět dolarů (~95 korun, ~3,6 euro).

Fujifilm se samozřejmě bude snažit nový systém prosadit, nicméně i pokud by se to nepovedlo, nebude to pro firmu fatální, spotřebitelské fotoaparáty se totiž na obratu firmy podílejí jen pěti procenty, společnost se jinak specializuje na profesionální techniku, například zdravotnickou či filmařskou.

Fujifilm FinePix Real 3D System

Fujifilm FinePix Real 3D System

CS24

Fujifilm FinePix Real 3D System

foto: letsgodigital.org, slashgear.com