Hlavní navigace

3D tiskárny v kuchyni

14. 5. 2012

Sdílet

 Autor:
Vědci zkouší na 3D tiskárně připravit klasické americké vánoční jídlo – krocana s nádivkou. Kupodivu při tom narážejí na dost problémů.

Dnes se pomocí 3D tisku již rutinně mohou vyrábět běžné spotřební předměty typu kartáčku na zuby, medicínské implantáty (První lidská čelist z 3D tiskárny; zde je mimochodem zajímavé, že pro výrobu implantátu na míru pro dalšího pacienta pak stačí pouze prostě zadat jiné hodnoty na úrovni softwaru, proces je tedy opravdu značně automatizovaný), prototypy částí letadel Boeing nebo dokonce ozdoby z čokolády (ScienceWorld). Nicméně realizace kuchařských receptů, ač nejde o žádnou hi-tech záležitost, ale spíše o zábavnou kuriozitu, je kupodivu celkem nesnadná.
Holt Lipson z Cornell University si vzal na pomoc i amerického šéfkuchaře Dave Arnolda, aby mu pomohl postupy odladit. K replikátoru pokrmů po vzoru Star Treku je ale zatím docela daleko. Především, aby tiskárna mohla pokrm zpracovat, musí ho dostat v podobě kapalin, kaší a past. Tímhle způsobem těžko udělat třeba stejk. Ale ani ne každá mazlavá věc dobře tiskárnou „prolézá" - vědci si takto hráli s arašídovým máslem, nutellou, taveným sýrem nebo humusem, přičemž výsledky byly spíše nevalné. Zkusili tedy jako vstupní materiál směsi speciálně navržené pro 3D tisk, ale i zde narazili na problémy.
Nevzdali se však a nakonec zvládli vytisknout i ucházejícího krocana, když namleté maso smíchali s emulgátorem a podařilo se jim vše upéct tak, že pokrm měl i chutnou křupavou kůrku, odpovídal i vzhled a vůně. Problém trochu je, jak při vaření přesně regulovat teplotu, pokud vstupní „těsto" nemá vždy totožné vlastnosti. Ideální by bylo, kdyby tiskárna dokázala z konzistence materiálu a toho, co se s ním děje, sama provést kalibraci a určit optimální proces – asi jako když člověk neopakuje mechanicky recept, ale dobu vaření zkontroluje a upraví tak, aby vše nespálil na uhel.
Naopak v případě čokolády, s níž se experimentuje na Exeter University, jsou již výsledky 3 tisku lepší, než když se dezert pokouší vytvořit nezkušený kuchař vlastními silami. Zde totiž zařízení obsahuje snímače a řídicí systém, takže by tiskárna na rozdíl od kuchaře samouka čokoládu neměla připálit.
V tuto chvíli těžko říci, zda se 3D tisk uplatní i v domácnostech, kde si lidé s jeho pomocí budou navrhovat věci na míru, nebo spíše v průmyslových výrobách.

Zdroj: Phys.org