Hlavní navigace

ABI: Smartphony od Applu a Nokie jdou „na dračku“

28. 6. 2010

Sdílet

Během prvních třech měsíců roku 2010 bylo celosvětově prodáno více než 55 milionů smartphonů. Tento segment tak stále intenzivně roste, i když ne všem výrobcům se daří stejně.

I když jde o pokles zhruba o 1 milion kusů oproti poslednímu čtvrtletí 2009, jedná se o velký úspěch, neboť první čtvrtletí roku jsou vždy z hlediska prodejů výrazně slabší a naopak propady bývají mnohem větší. Někteří výrobci, jako Apple nebo Nokia, ovšem ohlásily i během prvního kvartálu zvýšení prodejů ve srovnání s posledním čtvrtletím loňského roku.

Michael Morgan, analytik společnosti ABI Research, říká, že obvykle lze pozorovat v prvním čtvrtletí mnohem větší propad prodejů než nyní a relativně malý pokles svědčí o pokračující dynamice růstu trhu se smartphony. Tento segment se také výrazně diferencuje a velmi rychle roste segment nejdražších high-endových smartphonů, na druhou stranu výrobci uvádějí na trh i velmi levné přístroje určené pro nejširší veřejnost.

Co se týká zmíněné Nokie, dodávky jejích smartphonů vzrostly z 20,8 milionů kusů v loňském čtvrtém čtvrtletí na 21,5 milionů v letošním prvním čtvrtletí. Nokia nejvíce expandovala se svými modely řad C a X, které jsou zaměřeny na uživatelské zkušenosti a současně spadají do cenově nižší kategorie. Nokia měla v historii velký úspěch na trhu s levnějšími modely telefonů, ale dosud se v oblasti smartphonů soustředila exkluzivně na high-endové přístroje.

Smartphony C a X od Nokie samozřejmě nejsou žádní „zabijáci iPhonu“, tvrdí Morgan. Jedná se o jednodušší přístroje z nižšího spektra z hlediska výbavy, ale přesto mohou nabídnout uživatelům zajímavou funkcionalitu a možnost přístupu do dnes velmi populárních sociálních sítí.

Apple si pak s prodejem smartphonů iPhone mezi posledním loňským a prvním letošním čtvrtletím polepšil z 8,7 milionů prodaných kusů na 8,8 milionů, zejména díky velmi silnému zájmu v Japonsku a v Číně. A to i přes skutečnost, že řada uživatelů odkládala nákup iPhonu v očekávání nového modelu iPhone 4. Vzhledem k tomu, že toho se jen za první den prodejů prodalo více než milion kusů, budou výsledky prodejů smartphonů od Applu za druhé čtvrtletí jistě zajímavé.