Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Photo Manager 12

28. 5. 2010

Sdílet

Firma ACDSee začala v poslední době kouzlit s verzemi svého programu Photo Manager.

Firma ACDSee  začala v poslední době kouzlit s verzemi svého programu Photo Manager. Jakoby nestačilo, že software existuje v levné verzi a zároveň také ve výkonnější a samozřejmě mnohem dražší verzi Pro - zatímco u profi verze po sobě následovaly verze 2, 2.5 a 3, levnější verze se nedávno objevila  v prodeji jako dvanáctka.

Základní rozhraní by mělo být teoreticky nové, na rozdíly bychom ale potřebovali spíše lupu. Stejně jako u verze pro profíky byly zdůrazněny čtyři základní modely – Manage, View, Process a Online, to je ale novinka jen naoko, protože na postupných krocích byl Photo Manager založen již dříve.

 

ACDSee Photo Manager 12

 

Samotná manipulace s obrázky zůstala prakticky stejná, organizaci pomocí automatického ukládání fotografií do kategorií nebo jejich rovnání podle dat, autorů nebo třeba expozice (zde se nabídka výrazně posílila) se stává samozřejmostí.  Dále vylepšeno bylo hromadné zpracovávání snímků, ať již při archivaci, nebo při editaci. Při posunu kurzoru přes fotografie se obrázky postupně zvětšují, což je pro rychlé prohlížení sympatickým krokem vpřed.

Významnější novinky najdeme spíše v oblasti podpory internetu. Na vlastní webové stránky můžeme vkládat obrázky rovnou pomocí funkce drag-and-drop, přiložená aplikace FRP umožní pohodlný upload na další webové stránky. Novinek se dočkala také aplikace vytvářející slideshow, kde se objevily nové přechody a možnosti hromadného převodu obrázků do sépie či černobílé verze. Konečně se objevila i podpora zvukových souborů, takže naše slideshow konečně přestanou být němé.

Fotoeditace byla posílena již minule a dvanáctka v tomto trendu dále pokračuje.  Funkcí nabízí nečekaně dost a jsou sympaticky výkonné, takže by program mohl sloužit i jako velice solidní fotoeditační program střední třídy, navíc s výbornou rychlostí. Zvýšila se i podpora nejrůznějších formátů  včetně dnes samozřejmých formátů RAW, kterých dnes Photo Manager podporuje více než 100.

 

ACDSee Photo Manager 12

 

ICTS24

Verdikt:

Koupit nebo nekoupit? Poněkud nelehká otázka, protože na jedné straně se v žádném případě nejedná software, který by nás něčím ohromil natolik, že bychom ho museli mít,  na druhé straně se však jedná o vyzrálý fotomanipulační program, který za dostupnou částku funguje velice spolehlivě, navíc je vybaven solidním fotoeditorem. Když k tomu přidáme skutečně bleskovou rychlost a relativně solidní cenu, chybu neuděláme.


Klady: Solidní archivace, výtečná fotoeditace, rychlost

Zápory: Málo změn oproti minulé verzi

Hodnocení: 75%

Cena:
69.99 dolarů (1450 Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.