Hlavní navigace

Adobe čelí žalobě kvůli skrývaným poplatkům za zrušení předplatného

19. 6. 2024

Sdílet

 Autor: © Junial Enterprises - Fotolia.com
Poplatky za zrušení předplatného u Adobe se můžou vyšplhat na stovky dolarů. Ministerstvo spravedlnosti chce praxi zamezit.

Americké ministerstvo spravedlnosti v pondělí zažalovalo společnost Adobe a uvedlo, že podmínky poskytování služeb společnosti Adobe pro aplikace jako Creative Cloud a Photoshop obsahovaly poplatky za zrušení, které byly uplatňovány při registraci ročního předplatného.

Jak spravujete více cloudů ve vaší firmě?

„Společnost Adobe po léta poškozovala spotřebitele tím, že je zapsala do svého výchozího, nejvýnosnějšího plánu předplatného, aniž by jasně zveřejnila důležité podmínky tohoto plánu,“ tvrdí ministerstvo spravedlnosti v žalobě podané u okresního soudu v severní Kalifornii.

Ministerstvo spravedlnosti konkrétně tvrdí, že společnost Adobe zveřejnila pouze skutečnost, že přihlášení k „ročnímu, měsíčně placenému“ plánu nutí spotřebitele zavázat se k ročnímu předplatnému a také k „vysokým“ poplatkům za předčasné ukončení smlouvy v řádu stovek dolarů.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Upřesnění těchto poplatků přitom společnost objasňuje až poté, co se spotřebitel pokusí smlouvu zrušit. Jinak jsou skryty za volitelnými textovými poli a hypertextovými odkazy, uvádí se v žalobě.

„Společnost Adobe pak odrazuje od zrušení smlouvy tím, že používá obtížný a komplikovaný proces zrušení smlouvy,“ během něhož je uživatel seznámen s poplatky za zrušení smlouvy, uvedlo ministerstvo spravedlnosti.

V jednom z případů, který vláda cituje, píše o „vyjednávání“, které musel jeden z uživatelů podstoupit, aby mohl předplatné zrušit.

„V posledních několika měsících jsem byl více než třikrát v kontaktu se společností Adobe telefonicky i prostřednictvím jejich chatové podpory, abych se pokusil zrušit své předplatné,“ cituje ministerstvo dotyčného uživatele.

soutez_casestudy

„Pokaždé, když jsem se pokusil o zrušení, došlo k důslednému vyjednávání a místo toho, aby uživateli umožnili zrušit účet, nabídli dva měsíce bez poplatku.“ 

Ministerstvo spravedlnosti se chce u soudu domoct pokut pro Adobe, ale i ukončení těchto praktik.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?