Hlavní navigace

Adobe vám vytvoří video na základě textového vstupu

17. 9. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
V současnosti stále ještě vyvíjený video model Firefly bude k dispozici prostřednictvím webové aplikace, v níž budou moci uživatelé vytvářet krátké videoklipy pomocí textových vstupů.

Společnost Adobe nabídla další ochutnávku genAI novinek v oblasti videa, když představila nástroj, který uživatelům umožní vytvářet videoklipy na základě textových a obrazových podnětů. ¨

Model Firefly Video oznámila původně už v dubnu coby nejnovější přírůstek ke svým genAI modelům, které už zvládají generování obrázků, designových návrhů a vektorové grafiky.

Školíte své zaměstnance ohledně využití možností AI?

V těchto dnech společnost zveřejnila video preview, které ukazuje, jak bude model Firefly Video využíván ve webové aplikaci Firefly, až bude později v tomto roce k dispozici. V aplikaci budou moct uživatelé generovat krátké videoklipy z textových promptů s nastavitelnými ovládacími prvky pro úhly kamery, pohyb a přiblížení. Jako prompty bude možné nahrát také obrázky, které aplikace rozpohybuje.

Délka videí bude maximálně pět sekund, uvedl mluvčí Adobe pro magazín The Verge.

GenAI model Firefly pro videa je „navržen tak, aby pomohl komunitě profesionálních tvůrců objevit nové možnosti, zefektivnit pracovní postupy a podpořit jejich tvůrčí nápady,“ uvedla v prohlášení Ashley Stillová, senior viceprezidentka skupiny Creative Product Group společnosti Adobe.

Podcast magazínu Computerworld

V podcastu se bavíme s lidmi, kteří znají svět ITC a mají o něm co říct. Podcast najdete na všech obvyklých podcastových aplikacích: Spotify, Apple Podcasts, Seznam Podcasty nebo Podbean.

Společnost Adobe poprvé hovořila o svých plánech v oblasti genAI videa na začátku tohoto roku, kdy představila funkce, které budou součástí její aplikace pro střih videa Premiere Pro. 

CS24

Patří mezi ně generování textu do videa, nástroj „generativní prodloužení“, který vytváří dodatečné snímky pro prodloužení videoklipu, a „přidávání a odstraňování objektů“, který umožňuje střihačům nahradit prvky ve scéně – například změnit barvu hercovy kravaty – nebo je ze záběru zcela odstranit.

Tyto funkce budou v Premiere Pro k dispozici v beta verzi ještě letos.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.