Hlavní navigace

Age of Conan: Hyborian Adventures

1. 12. 2008

Sdílet

Nemáte do čeho píchnout? Nové MMORPG pro dospělé vás okrade o veškerý volný čas! Není to zas až tak dlouho,...


Nemáte do čeho píchnout? Nové MMORPG pro dospělé vás okrade o veškerý volný čas!

Není to zas až tak dlouho, co současný kalifornský guvernér poskakoval po písečných dunách s nablýskaným obouručním mečem, předváděl svoji pěstěnou muskulaturu a rozséval smrt. Arnold Schwarzenegger se v roli neohroženého válečníka blýskl v roce 1982 a na skvělý film Barbar Conan s krvavou slzičkou v oku vzpomínáme ještě dnes. A zatímco režisér John Milius by s tímto kouskem v dnešní době uspěl jen stěží, barbara stárnoucímu Arniemu už nikdo neodpáře, i když potají vyměnil nabroušenou čepel za kravatu. Ani drsná Hyborie z pera slavného amerického spisovatele Roberta E. Howarda nestárne a stále čpí černou magií a koupe se v krvi. O tom ostatně svědčí i nejnovější počin seveřanů z Funcomu, kteří zúročili bohaté zkušenosti s vývojem MMORPG Anarchy Online a vdechli virtuální život světu, jenž si kdysi dávno vysnil pan Howard.

Platíme a testujeme

Age of Conan se zapsala mezi nejočekávanější on-linovky poslední doby a mnozí hráči naivně věřili, že právě toto MMORPG vypálí rybník pestrobarevnému World of Warcraft. To se pochopitelně nestalo, ale úderníky z Funcomu nelze než pochválit za nejplynulejší start za posledních několik let. Taková akce se nikdy neobejde bez problémů a nutno podotknout, že jí autoři zvládli na jedničku. Že ve hře nechali obrovské množství bugů, jež již pár měsíců poctivě vychytávají, to je věc jiná. Většina hráčů už si bohužel zvykla, že v prvních týdnech a měsících po spuštění nových MMORPG plní funkci betatesterů a ještě za to poctivě platí. Komu se to nelíbí, začne svými stížnostmi obtěžovat ostatní hráče v diskuzích nebo zamíří k singleplayerovým titulům. Upocené vývojáře tlačí neúprosní vydavatelé a představa blížících se termínů jim po nocích nedá spát. Doba už je zkrátka taková – lepší už to asi nebude.
A tak jsme se i my nechali naverbovat do Hyborie, abychom v roli vyvolených zachránců přežili ztroskotání otrokářské galéry a podali pomocnou ruku králi Conanovi, který se rozvaluje na aquilonijském trůnu a s rozčarováním sleduje, jak jeho vzkvétající zemi stravují stíny. Tvorba virtuálního hrdiny či hrdinky je zde skutečně velmi detailní a můžete u ní strávit celé hodiny. Díky podrobným modelům se u postav vlní každý sval, dmou se ňadra, zdobí je překrásná tetování a vůbec vypadají naprosto skvěle. Na výběr máte ze tří kultur (Aquilonian, Cimmerian, Stygian), jež následně určují i vaše domovské město, ale tím se na začátku rozhodně trápit nemusíte. Prvních dvacet levelů totiž prožijete v přístavním městě Tortage a jeho okolí, kde vás autoři seznámí s ovládáním i základními principy a naservírují skvělý příběh a nejzajímavější skladbu questů z celičké hry.

Originální povolání

Vývojáři z Funcomu u nás již před samotným vydáním Age of Conan zabodovali zajímavou skladbou povolání, jež jsou rozdělena do čtyř starých známých skupin: Soldier, Rogue, Mage a Priest. Každá z těchto tříd dále nabízí trojici povolání, z nichž mnohé přímo žadoní o vyzkoušení – např. Herald of Xotli (mág s obouručním mečem a možností přeměny v démona) nebo Bear Shaman (čím více dostává na zadek, tím více léčí). Netradičním prvkem je i tzv. spellweaving, kterým jsou od 50. levelu obdařeni všichni mágové a mohou tak spřádat mnohem silnější kouzla, ovšem za cenu vlastního zdraví – pokud to někdo s magií přežene, skončí pod drnem. Age of Conan vůbec přináší skutečně osvěžující soubojový systém, který se od ostatních MMORPG v mnohém liší. Klasické „naklikávání“ schopností nahrazuje provádění speciálních komb, jež musíte aktivovat přesně podle pravidel. Nepřátelé navíc aktivně blokují do tří směrů (nahoru, doprava, doleva) a ztěžují hráčům práci. Pokud totiž zprava seknete do potvory, která se z této strany kryje, způsobíte mnohem menší paseku, než kdyby byla zcela odkrytá. Sami navíc můžete uskakovat, uhýbat a navíc se i krýt, ale počítejte s větší spotřebou energie.
Co se hratelnosti týče, v první části (Tortage) budete Age of Conan vynášet do nebes a spokojení budete i po vyplutí do velkého světa. V tu chvíli se však u většiny questů ztratí dabing, silný příběh ze začátku hry se odsune do pozadí a po vystřízlivění z naprosto špičkového grafického zpracování se do jinak báječného dobrodružství začne pomalu vkrádat stereotyp a frustrace z dlouhého pobíhání po instancovaném virtuálním světě. Po 35. úrovni a následně kolem padesátky navíc znatelně klesne počet nabízených questů a hráčům tak zbývají tři možnosti – běhat od čerta k ďáblu a po celém světě vyzobávat zbytky, grindovat nebo trpělivě čekat, až ty největší mezery vývojáři doplní novými úkoly. Recenzování MMORPG je vůbec velice ošemetná věc, neboť autoři svůj drahokam v podstatě neustále obrušují a nedostatky, které jim v prvních měsících vytkneme, vůbec nemusí za další půlrok platit. Questů od květnové premiéry již přibylo, autoři pracují na nových lokacích a rovněž srazili nehoráznou cenu základních mountů. Mimochodem, ve hře můžete usednout na svižné koně, nosorožce a na nádherné, ale děsivě pomalé mamuty, určené především k boji.

Nudné řemeslo

Co však Funcomu nelze odpustit, to je absence slibovaného dobývání guildovních měst, které do hry jaksi nestihli řádně implementovat. Rovněž je třeba stále vyvažovat jednotlivá povolání, neboť některá mají v PvP bohužel jasně navrch, a to bez snahy o jakoukoliv taktiku, kterou se autoři během vývoje tolik oháněli. Časem určitě dojde k nápravě a občasné hráče nedostatek high-level obsahu trápit rozhodně nemusí, ale jak se na rozmary severských vývojářů tváří ti, kteří se již vyhoupli na osmdesátku a nemají do čeho píchnout? Pravda, budování guildovních měst nějaký ten pátek trvá, ale ani v tomto případě nejde o nijak extra zábavnou činnost, jelikož těžba surovin a řemeslná výroba je zde bohužel nudná a frustrující. V této oblasti u nás stále vede EverQuest II, i když je třeba zdůraznit, že současná podoba zdejšího „craftu“ je na hony vzdálená od zdlouhavé výroby z počátků tohoto fantasy MMORPG.
V Age of Conan se od dvacátého levelu můžete vrhnout na těžbu veškerých surovin, ale trénink šesti povolání, probíhající zkostnatělou formou questování, je s ohledem na slabý výskyt zdrojů zdlouhavý a poměrně nudný. I když k tomu pak na 40. úrovni přidáte samotné řemeslo, kritizované těžbě se nevyhnete, pokud ovšem nehodláte platit za všechny komponenty na aukci. Řemesel je ve hře celkem pět, naučit se můžete dvě z nich, tradiční skladbu zde doplňuje architekt, který se stará o plány budov pro stavbu měst. Když se pak v guildě postaví třeba alchymistická laboratoř, alchymisté získají možnost tvorby silnějších lektvarů. Vývojáři z Funcomu to zkrátka mají moc pěkně vymyšlené, ale cesta k dokonalosti je ještě předlouhá. Pokud tedy odmítáte betatestovat za peníze, navštivte Hyborii zhruba za rok a přijďte nám o tom povyprávět.

Zážitek jako řemen

Ne každý totiž při pohledu na screenshoty dokáže odolat a trpělivě čekat, až se vše usadí a Conan se postará o bezproblémový chod svého virtuálního království. Age of Conan z vaší nabušené herní mašiny vymáčkne maximum, ale je jedním slovem k sežrání. Zároveň však vypadá skvěle i na pomalejších strojích a podle našeho názoru je z hlediska poměru grafika/
/výkon nejoptimalizovanější on-linovkou na trhu. A atmosféra, ta se jen těžko popisuje, to si prostě musíte prožít! Hyboria je drsné místo, kde přežívají jen ti nejotrlejší – svalnatí hrdinové sestupují do podzemních kobek, aby za odměnu porcovali démonická monstra. Z dobrodružných výprav se vrací zkrvavení a rány jim lízají přítulné stygijské kočky.
Age of Conan je určen hráčům od osmnácti let a lačným virtuálním hrdinům předhazuje brutální finální komba - padají hlavy, krev teče proudem, ale vše je tak, jak má být. Funcom nenudí zbytečnou brutalitou, nucenou sexualitou a siláckými výkřiky, ale vzdává čest panu Howardovi takovou Hyborií, až se tají dech. I kdybyste hru měli v polovině odpískat kvůli frustraci z nedostatku questů a grindování, za ten vynikající zážitek to rozhodně stojí!

Autor článku