Hlavní navigace

Aktualizace softwaru a vzdělávání jsou pro kyberbezpečnost klíčové

Sdílet

 Autor: PCWorld s využitím DALL-E
Pravidelná aktualizace softwaru a zabezpečení všech používaných zařízeních a připravený plán reakce na kyberbezpečnostní incidenty jsou zásadní pro kybernetickou bezpečnost každého podniku, říká Siarhei Fedarovich, odborník na kyberbezpečnost z IBA Group.

Zaznamenali jste zvýšení kybernetických útoků s nástupem umělé inteligence?

Jak se technologie vyvíjí, kybernetické útoky se stávají nejen častějšími, ale také stále sofistikovanějšími. V poslední době vidíme několik trendů, které souvisejí s využitím umělé inteligence v rámci těchto útoků. Umělá inteligence a strojové učení například umožňují kybernetickým zločincům automatizovat útoky, což jim poskytuje možnost provádět je ve větším měřítku a s vyšší efektivitou. AI se zde uplatňuje zejména při vytváření přizpůsobených phishingových zpráv či adaptivním obcházení bezpečnostních opatření, což kyberzločincům usnadňuje práci.

Další zajímavým jevem je rozvoj autonomních útoků, kdy umělá inteligence dokáže sama rozhodovat a přizpůsobovat se prostředí bez jakéhokoliv lidského zásahu. Příkladem mohou být botnety řízené AI, které jsou schopné provádět masivní distribuované útoky, aniž by je musel přímo řídit člověk. Tato hrozba je jedním z klíčových rizik, které umělá inteligence v oblasti kyberkriminality představuje.

Siarhei Fedarovich, IBA Group

Zároveň pozorujeme i útoky zaměřené přímo na modely strojového učení, které útočníci manipulují, aby ovlivnili jejich výstupy, nebo dokonce vytvářeli tzv. nepřátelské útoky, jež mají za cíl prolomit systémy chráněné pomocí AI. Přestože využití AI k obraně i útoku stále není zcela zmapované, je nepochybné, že její aplikace v oblasti kyberkriminality představuje vážné riziko. To pouze podtrhuje nezbytnost kontinuálního vývoje obranných mechanismů a odhalovacích technologií, které by se tomuto rychlému vývoji dokázaly přizpůsobit.

Jak mohou organizace efektivně školit své zaměstnance v oblasti kybernetické bezpečnosti?

Ve společnosti klademe velký důraz na to, aby naši zaměstnanci byli v oblasti kybernetické bezpečnosti důkladně proškoleni. Pro tento účel jsme vyvinuli komplexní vzdělávací programy, které se zaměřují na všechny aspekty informační bezpečnosti. Při školení se snažíme využívat co nejvíce interaktivních a poutavých metod, včetně webinářů, workshopů a praktických cvičení. Tento přístup nejenže napomáhá lepšímu zapamatování si teoretických informací, ale umožňuje také simulaci reálných situací, se kterými se zaměstnanci mohou setkat.

Nezůstáváme však pouze u základů. Naše programy se zaměřují i na specifické problémy a hrozby, které jsou typické pro náš sektor, což nám umožňuje poskytovat vyšší úroveň bezpečnostní připravenosti. Programy pravidelně aktualizujeme a hodnotíme pokroky našich zaměstnanců, abychom zajistili, že jejich znalosti odpovídají aktuálním trendům a vývoji kybernetických hrozeb. Na kybernetickou bezpečnost nahlížíme jako na dlouhodobou cestu – nikdy nejde o cíl, ale o neustálé učení a adaptaci. Tento přístup nám umožňuje udržet naše zaměstnance v neustálé pohotovosti a informovanosti.

Mohl byste nabídnout některá profesionální doporučení pro kybernetickou bezpečnost zaměřená na podniky?

Pokud jde o doporučení pro podniky, jedním z nejdůležitějších kroků je vytvoření ucelené strategie kybernetické bezpečnosti. Tato strategie by měla zahrnovat jasně definovanou politiku ochranných opatření, monitorování, školení zaměstnanců a samozřejmě i postupy pro reakci na incidenty. Bez jasného plánu se může stát, že firma nebude připravena adekvátně reagovat na případné kybernetické hrozby.

Dalším klíčovým bodem je neustálé vzdělávání zaměstnanců. Kybernetická bezpečnost je oblast, která se rychle vyvíjí, a proto je zásadní, aby personál pravidelně procházel školením o základech bezpečnosti, ale také o konkrétních hrozbách, které jsou typické pro dané odvětví. Tento proaktivní přístup pomáhá minimalizovat rizika spojená s lidským faktorem, který bývá častým cílem útočníků.

Nezanedbatelným aspektem je také pravidelná aktualizace softwaru a zabezpečení na všech používaných zařízeních. Mnoho kybernetických útoků se spoléhá na zranitelnosti v neaktuálním softwaru, proto je udržování aktuálnosti systémů a aplikací nezbytné. Citlivé informace by měly být chráněny šifrováním, a to nejen během jejich přenosu, ale i při uložení.

A konečně, každá firma by měla mít připravený plán reakce na incidenty. Tento plán by měl zahrnovat kroky pro detekci útoku, okamžitou reakci, následnou obnovu a vyhodnocení získaných poznatků. Bez pravidelných bezpečnostních hodnocení, včetně penetračního testování a hodnocení zranitelností, však není možné zajistit, že firma je připravena čelit novým hrozbám.

V rámci IBA Group pravidelně analyzujeme nejnovější trendy v kybernetické bezpečnosti a pozorně sledujeme vývoj technologií i metod, které kyberzločinci používají. Naše metodiky a nástroje ochrany neustále inovujeme, abychom byli vždy o krok napřed před potenciálními hrozbami. S našimi klienty pracujeme individuálně a přizpůsobujeme se jejich konkrétní infrastruktuře, aktuálnímu stavu zabezpečení a provozním specifikům. Naším cílem je vždy poskytovat řešení na míru, která dokonale odpovídají potřebám klienta.

Jaké typy dat je nejobtížnější chránit před kybernetickými útoky? Jak lze tato rizika zmírnit?

Z hlediska ochrany dat jsou nejnáročnější na zabezpečení především důvěrné informace uživatelů, duševní vlastnictví a kritická infrastruktura společnosti. Chránit tyto citlivé informace před kybernetickými útoky vyžaduje vícevrstvou ochranu, pravidelné školení zaměstnanců a zvyšování jejich povědomí o aktuálních hrozbách. Doporučujeme implementovat silné šifrování, pravidelný monitoring, audity a především nepřetržitou aktualizaci zabezpečení. Významnou roli hraje také prevence prostřednictvím zvyšování povědomí zaměstnanců o nejnovějších hrozbách a metodách obrany.

Jak by měl vypadat komplexní přístup k ochraně obchodních dat?

Ochrana obchodních dat by měla být vždy komplexním a systematickým procesem. Základem je vytvoření a důsledné dodržování robustní politiky kybernetické bezpečnosti, která pokrývá všechny aspekty zabezpečení dat, od zálohovacích protokolů a šifrovacích postupů až po kontrolu přístupu a plány pro reakci na incidenty. Zálohování dat a cvičení obnovy jsou klíčové pro minimalizaci škod a rychlou obnovu provozu po případném útoku. Šifrování hraje klíčovou roli při ochraně citlivých informací před neoprávněným přístupem.

Důležité je také zavést účinné kontrolní mechanismy přístupu, aby k citlivým datům měli přístup pouze oprávnění zaměstnanci. Kromě toho by mělo být prioritou pravidelné školení zaměstnanců zaměřené na základy kybernetické bezpečnosti. To pomáhá snižovat interní rizika, která často představují jedno z nejslabších míst v rámci celkové bezpečnostní strategie.

Proaktivní monitorování a detekce hrozeb jsou dalšími klíčovými prvky, které umožňují rychlou reakci na jakýkoli pokus o narušení bezpečnosti. Kvalitní plán reakce na incidenty poskytuje firmám strukturovaný rámec pro efektivní řešení kybernetických útoků. Klíčem k úspěchu je neustálé zdokonalování bezpečnostních politik a postupů, které pomáhá předcházet novým a vyvíjejícím se hrozbám.

Jaké jsou indikátory kybernetického útoku?

Odhalení kybernetického útoku může být složité, ale existuje několik klíčových indikátorů, kterým je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Jedním z prvních příznaků může být neobvyklá aktivita v systémových protokolech, například neúspěšné pokusy o přihlášení nebo neoprávněný přístup k citlivým datům. Tyto anomálie by měly okamžitě vyvolat podezření a spustit další kontrolu.

CS24

Dalším varovným signálem je abnormální chování sítě, jako jsou náhlé skoky v síťovém provozu nebo neoprávněné pokusy o přístup k síťovým zdrojům. Také podezřelé komunikační zprávy, jako jsou phishingové e-maily nebo škodlivé přílohy, mohou naznačovat, že se blíží kybernetický útok prostřednictvím sociálního inženýrství.

Neočekávané změny v systémech nebo aplikacích, například instalace nového softwaru nebo změny v konfiguraci, by měly vzbudit podezření na možnou kompromitaci. V neposlední řadě je třeba věnovat pozornost upozorněním od bezpečnostních monitorovacích systémů, které detekují abnormální aktivitu nebo pokusy o narušení. Tato oznámení by měla být považována za včasné varování před potenciálním kybernetickým útokem.