Hlavní navigace

Alienware touží po nástupu 64bitů

18. 5. 2008

Sdílet

Představitelé společnosti Alienware tento týden nakousli velmi citlivé téma nástupu plnohodnotných 64-bitových aplikací a úplného zatlačení těch starých 32-bitových.

CS24

Podle Alienwaru je současná velká podpora pouze 32-bitů velkou chybou. Zatímco existují plnohodnotné 64-bitové operační systémy s dostatečnou podporou hardware (Linux, 64-bit XP a Vista), ale primárně 64-bitových aplikací (rozumějte v oblasti osobních počítačů, nikoliv serverů a vědeckých PC) byste spočítali na prstech jedné ruky.

Stejně tak ovladače jsou primárně vyvíjené na 32-bitové systémy a 64-bit je pro výrobce pouze nutnost. Z toho všeho plyne malá rozšířenost 64-bitových OS mezi uživateli (Windows XP 64-bit okolo 1% a Vista 64-bit do 5%).

Kdyby se situace obrátila tak, jak by si Alienware přál, a primárně by se podporovaly 64-bitové systémy, mohlo by to podle Alienwaru pomoci mnoha věcem. Výrobci software by mohli konečně plně využívat RAM a nebyli by omezeni pouhými 2GB na aplikaci a 4GB na celé PC (z toho si navíc odečtěte paměť na grafické kartě atd.), protože ceny RAM jsou v poslední době neuvěřitelně nízko a 4GB nových RAM seženete okolo 1500Kč.

Na jednu stranu stížnost Alienware chápu. 64-bitové operace zvládne každý počítač vyrobený během posledních několika let, stejně tak neuvěřitelně levné ceny RAM jsou dobrým důvodem pro zvážení 64-bitového OS. Jediným důvodem, proč lidé mají stále 32-bitové systémy (platí hlavně při koupi nových Windows Vista) je vlastně pouze jakýsi strach z 64-bitů společně s menší podporou ze strany výrobců software a ovladačů. Na druhou stranu se nabízí otázka: Co nám vlastně 64-bitů přinese? Vždyť dnes neexistuje běžná aplikace, která by smysluplně dokázala využít více jak 2GB RAM (3D grafické programy jako 3D Studio Max opravdu není aplikace, kterou používá každý z nás).

- - Tomáš Šulc