Hlavní navigace

AMD chystá další CPU z Black Edition

20. 3. 2008

Sdílet

Phenomy v revizi B3 se již za několik měsíců objeví konečně na trhu, AMD proto chystá také svoji novou vlajkovou loď do segmentu desktopových procesorů.

CS24

Tou by se měl stát Phenom 9850 v edici Black Edition s otevřeným násobičem.

Phenom 9850 Black Edition bude "standardní" Phenom 9850 (2,5GHz, quadcore), jediným rozdílem bude pouze onen odemčený násobič. Ten by měl majitelům pomoci dosáhnout co nejvyššího přetaktování bez nutnosti vlastnit highendovou desku, která zvládá vysoké FSB.

Pokud však už někdo tento procesor kupuje, je velmi pravděpodobné, že na nějaký ten peníz nekouká a slušnou desku si koupí i tak. Na druhou stranu mu zůstane alespoň ten pocit, že vlastní "to nejlepší" ze stáje AMD.

Co se týče ztrátového tepla, nejsou na tom quadcore procesory AMD nejlépe, TDP činí celých 125W (jde však o maximální, nikoliv průměrnou hodnotu).

Potěší vás naopak cena, která se drží na slušné úrovni a bude pouze okolo 300 amerických dolarů (Intel Core 2 Extreme stojí pro srovnání okolo 1000, výkon i přetaktovávací potenciál je však podstatně vyšší). Na trh se Phenomy 9850 Black Edition dostanou se zbylými Phenomy 9x50 počátkem třetího čtvrtletí.

- - Tomáš Šulc